îDeputatul liberal de Bihor Gavrilă Ghilea i-a prezentat preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu, nemulţumirea mai multor primari bihoreni faţă de o eventuală decizie de desfiinţare a Serviciului Fiscal Orăşenesc Salonta, în scopul eficientizării activităţii ANAF.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ghilea, este vorba despre edilul şef al municipiului Salonta şi de omologii acestuia din 11 comune arondate Serviciului Fiscal Orăşenesc din localitate - Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Husasău de Tinca, Mădăras, Olcea, Sânicolau Român, Tinca, Tulca – toţi aceştia considerând că suspendarea activităţii instituţiei „va aduce mari deservicii celor peste 70.000 de cetăţeni care domiciliază în zonă”.

Parlamentarul bihorean a precizat că desfiinţarea Serviciului Fiscal Orăşenesc Salonta va afecta în mod direct contribuabilii activi, al căror număr se ridică la 2.690 de persoane juridice înregistrate în vectorul fiscal, respectiv 16.000 persoane fizice care depun deconturi şi declaraţii specifice.

În interpelarea adresată luni şefei ANAF, Ghilea i-a cerut să identifice şi să prezinte „alte măsuri de eficientizare a activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin creşterea gradului de colectare, finalizarea executărilor silite şi îmbunătăţirea activităţii de prevenţie şi îndrumare la nivelul Serviciilor Fiscale Orăşeneşti”.

În perioada 2009-2010, guvernul de atunci a încercat şi desfiinţarea Parchetului şi Judecătoriei Salonta, invocând tot necesitatea de eficientizare a activităţii, dar şi de realizare a unor economii.

UPDATE: ANAF spune că nu!

Răspunsul primit recent de parlamentarul PNL din partea Cabinetului ministrului Finanţelor Publice este unul fără echivoc: „vă comunicăm că la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu a fost pusă în discuţie desfiinţarea Serviciilor Fiscale Orăşeneşti!”.