În prima conferinţă de presă de după alegerile locale, preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, şi fostul prefect Gavrilă Ghilea, au făcut, miercuri un scurt bilanţ al rezultatelor. Principalii competitori ai partidului, Radu Ţîrle şi Mihai Groza, nu au dat faţă cu presa.

Votanţi pulverizaţi

"Obiectivul propus de PDL a fost păstrarea celor 32 de primării şi câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean. Din păcate, în acest moment PDL a rămas cu 23 de primării, între care două oraşe, Vaşcău şi Nucet, pierzând două oraşe, Marghita şi Ştei. Am avut pierderi la nivelul unor primari cu vechime importantă: la Căbeşti - 5 mandate, la Pietroasa - 4 mandate, Măgeşti şi Holod - câte 3 mandate, la Cociuba, Criştior, Batăr şi Gepiu - câte 2 mandate. Am avut şi două reuşite, două primării câştigate de la USL: Şoimi şi Cefa", a declarat Ionel Avrigeanu.

Liderul PDL Bihor a spus că, la nivelul primarilor s-a înregistrat un singur traseist, fostul primar din Uileacu de Beiuş, Ioan Balint, aflat din 1984 în funcţie, care a anunţat că părăseşte partidul cu două zile înainte de depunerea listelor. "A şi suferit o înfrângere usturătoare după 28 de ani de primărie, din partea unei tinere de 33 de ani, cu experienţă puţină dar cu foarte multă dorinţă", a spus Avrigeanu.

Liderul filialei a arătat că în judeţ PDL are 251 de consileri locali. "La număr de consilieri suntem primul partid românesc, după UDMR. Avem 251 de consilieri locali, cu 2 mai puţini decât UDMR şi sigur mai mult decât cele trei partide din USL", a spus Avrigeanu.

Chiar dacă rezultatele au fost mici, acesta a spus că, totuşi, PDL Bihor a strâns voturi peste media partidului pe ţară. "La Consiliul Judeţean, PDL a obţinut 17,85%, faţă de o medie naţională de 15,22%, deci două procente şi jumătate peste. La preşedinţia CJ, avem 18,44%, faţă de aproape 15, cât este media naţională, deci cu 3 procente în plus", a zis Avrigeanu.

"Din nefericire pentru noi, bazinul de votanţi ai PDL s-a pulverizat în mare parte, foarte multe voturi contabilizându-se la PPDD. Foarte mulţi din votanţii noştri au mers în aceeaşi direcţie, şi aceştia au reuşit să intre în CJ", a mai spus Avrigeanu.

S-a votat cu ură

Liderul PDL Bihor a arătat că în perioada următoare conducerea filialei va lua mai multe "măsuri organizatorice", în urma unei analize în tot judeţul, măsuri care vor fi dure.

"Vom avea demiteri de conduceri şi nevalidări de consilieri acolo unde primari în funcţie câştigători sau preşedinţii de organizaţii ne vor informa că am avut inactivitate a unor consilieri ieşiţi pe mandat dar care nu şi-au făcut datoria de membru de partid", a zis Avrigeanu, care a arătat că există deja mai multe propuneri din teritoriu, ca de exemplu la Husasău de Tinca, la Cociuba, Sânmartin, "dar şi alte localităţi".

La rândul său, fostul prefect Gavrilă Ghilea a ţinut să puncteze că PDL Bihor nu se fereşte să îşi asume rezultatele şi consecinţele acestora, recunoscând că la aceste alegeri românii şi implicit bihorenii şi-au manifestat în primul rând "ura" acumulată la adresa PDL, ură care s-a manifestat împotriva tuturor candidaţilor, indiferent de calitatea acestora.

Mulţumiri tuturor

La fel ca Avrigeanu, Ghilea a spus că rezulatele mici sunt datorate şi "erodării partidului" din cauza măsurilor de austeritate luate de Guvernul Boc, dar şi din cauza dezechilibrului partidului de pe plan local şi chiar a presei, a trusturilor media, care "ne-au fost ostile şi ne-au tocat indiferent dacă s-au luat măsuri bune sau mai puţin bune".

Cei doi lideri ai PDL au spus că evenimente precum demisia lui Ştefan Seremi de la preşedinţia PDL Bihor chiar înainte de startul campaniei electorale, dezertarea din partid a parlamentarilor aleşi ai PDL dar şi luptele din grupurile adversare din interiorul filialei au dus la aceeaşi erodare a partidului. "Vă amintiţi, cât timp am fost prefect a fost numit un subprefect care pe orice linie era ghidat să îmi submineze autoritatea", a spus Ghilea, referindu-se la Cristian Bitea.

Întrebaţi dacă sunt mulţumiţi de rezultate, Ghilea a spus că "s-au făcut lucruri care nu trebuiau". "Nu s-a acţionat aşa cum trebuia în anumite situaţii. Rezultatul putea fi mai bun, cu acelaşi efort", a spus fostul prefect.

Ghilea le-a mulţumit public atât votanţilor PDL, pentru încrederea acordată, dar şi celor care nu au votat PDL, pentru că "ne-au trezit la realitate", dar mai ales primarilor care au luptat pentru rezultate.

Candidaţi uitaţi

De la conferinţa de presă au lipsit chiar cei doi pioni principali în aceste alegeri, Mihai Groza, candidatul PDL la Primăria Oradea, şi Radu Ţîrle, aspirantul la funcţia de preşedinte al CJ. Dacă Groza a şi declarat, de altfel, la aflarea exit-poll-urilor, că se va concentra pe jobul său de manager la Hidroelectrica Bihor, Radu Ţîrle, pe cât de vocal în campanie, a trecut cu totul în silenzio stampa şi nici la telefon nu e de găsit.

Cât priveşte alegerea făcută în ce-i priveşte pe cei doi cadidaţi, atât Avrigeanu cât şi Ghilea au subliniat că la momentul respectiv atât Ţîrle cât şi Groza au părut alegerile potrivite şi că au crezut cu adevărat în şansele lor, de aceea au fost nominalizaţi.

Totodată, întrebaţi dacă cei doi candidaţi nu au fost cumva "carne de tun", adică sacrificaţi, tocmai pentru că şefii PDL ştiau că vor avea un scor slab (mai ales Groza, care a fost anunţat candidat pe ultima sută de metri), cei doi au spus că nici vorbă. "Nu, nu este corect. Noi nu i-am ales pe cei doi ca să fie carne de tun. I-am ales să fie candidaţi cu şanse, să se bată cu şanse pentru Primărie şi pentru Consiliul Judeţean", a declarat Ghilea.

La final, cei doi lideri PDL i-au felicitat pe Cornel Popa şi pe Ilie Bolojan pentru rezultatele obţinute, spunând că "a fost o victorie categorică şi detaşată".