Marţi la prânz, preşedintele PSD Bihor Ioan Mang a avut prima sa conferinţă de presă după aflarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, câştigate clar de candidatul ACL, Klaus Iohannis.

Din capul locului, Mang a vorbit despre neaşteptata prezenţă la vot de duminică, mai mare cu 30% decât în primul tur. "A fost un vot pentru Iohannis şi împotriva sistemului politic. (...) N-a fost un vot anti-PSD, ci împotriva întregii clase politice", a declarat Ioan Mang.

Nu devoraţi conducătorii!

În acest context, Mang a spus că nu crede că Guvernul ar trebui să demisioneze, la fel cum nici conducerea PSD nu ar trebui să o facă. "Fac un apel către toţi colegii PSD, inclusiv de la centru: îmi doresc ca starea de supărare să le treacă cât mai repede. Avem nevoie de stabilitate. Ideile de a cere demisiile unor oameni din conducerea partidului nu-şi au locul", a declarat social-democratul.

"Nu cred că trebuie să ne devorăm conducătorii", a mai spus Mang, adăugând că, în opinia sa, Liviu Dragnea, preşedinte executiv PSD, coordonatorul campaniei şi cel căruia Dan Şova i-a şi cerut demisia, şi-a făcut datoria.

La insistenţele jurnaliştilor, Mang a menţionat câteva greşeli ale PSD în această campanie: negestionarea situaţiei secţiilor de votare din străinătate, nerespingerea legii amnistiei, dar şi promovarea mesajului că Iohannis nu ar fi un bun candidat pentru că nu are copii.

Bolojan, susţinut de orădeni

O analiză concretă asupra rezultatelor votului urmează să fie făcută în structura centrală a PSD, care va interpreta rezultatele din fiecare organizaţie. Întrebat de BIHOREANUL dacă, în acest context, îşi simte poziţia de preşedinte PSD în pericol, Mang a spus că nu.

"La nivel de judeţ am făcut mai mult decât ne-am propus. Dar a fost un val al populaţiei", a spus Mang, precizând că prezenţa mare la vot i-a bulversat de fapt pe pesedişti. "Ne-am fi dorit peste 50% în Bihor, la fel cum ne aşteptam să câştigăm alegerile în ţară", a mai spus el, adăugând şi că scorul obţinut în judeţ, de 36,51%, este unul bun pentru PSD Bihor, fiind cel mai mare de până acum. Interesant este, însă, că dacă în primul tur al alegerilor Victor Ponta a câştigat în 42 de localităţi din Bihor, duminică a mai fost învingător doar în 24.

Cât despre rezultatele din Oradea, Mang este convins că arată că tinerii au ieşit la vot. Într-o formă întortocheată, Mang a admis şi că Bolojan are susţinerea orădenilor. "Atâta timp cât la alte alegeri Bolojan a solicitat oamenilor sprijinul şi să voteze ACL şi atunci am spus că nu mai are susţinerea orădenilor, de data aceasta nu mai pot spune", a spus Mang, referindu-se la declaraţiile sale de după alegerile europarlamentare. Şeful PSD Bihor a mai relatat că l-a sunat pe primarul Ilie Bolojan şi l-a felicitat.

Deşi luni seară s-a reunit Biroul Permanent Judeţean al PSD Bihor, format din preşedinţi, vicepreşedinţi şi primarii din judeţ, nu s-a făcut o analiză clară asupra rezultatelor, ci, potrivit lui Mang, doar s-au spus puncte de vedere.

Să ducă lemne Pro Democraţia!

Întrucât tot marţi Asociaţia Pro Democraţia a arătat, într-o analiză asupra scrutinului, că primari şi lideri ai PSD Bihor, precum senatorii Florian Bodog şi Petru Filip, au "patrulat" în jurul secţiilor de vot sau chiar în interiorul lor, Ioan Mang a fost întrebat de jurnalişti cum comentează aceste acuze.

Mang a spus că, la fel ca toţi parlamentarii bihoreni, Bodog şi Filip au avut duminică trasee în judeţ, dar "n-au putut sta mai mult de 5-10 minute într-o comună". "Dacă în alea cinci minute s-au produs mari deranjamente că au patrulat... Toţi parlamentarii, şi domnul Ghilea, şi Cornel Popa, şi domnul Ilie Bolojan au fost în alte locuri", a spus Mang.

Despre primari, Mang a spus că n-are cum să se închidă în casă. "Credeţi că sunt primari care n-au fost în secţii? C-o fi voie, că n-o fi voie, peste tot primarul are datoria să vegheze. El răspunde dacă în secţia aia au ce bea, dacă au un sendviş la prânz, dacă au căldură şi lemne", a explicat Mang motivul pentru care unii edili au putut fi văzuţi în secţiile de votare.

"Dacă şi asta a ajuns să fie o problemă pentru Pro Democraţia, probabil că o să le dăm dumnealor la viitoarele alegeri să ducă lemne în secţia de vot!", a încheiat Mang.

Citeşte pe această temă şi articolele "La capătul unei zile de absenţă, Ioan Mang a răspuns la telefon: "Nu este un rezultat prost"" şi "Petru Filip, despre urmările votului în PSD: "O decizie la cald nu este cea mai indicată""