Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru, a vrut să-i impresioneze pe bihoreni, anunţând un proiect "spectaculos" pentru reînvierea Lacului Peţea, dar care este încă în fază de idee.

Realizat în parteneriat cu Primăria Sânmartin, acest proiect ar urma să fie finanţat din fonduri europene, prin POIM, unde suma maximă alocată este de 10 milioane euro, şi deocamdată se lucrează la studiul de fezabilitate.

Cert este, a spus Croitoru, că prin acest proiect se doreşte atragerea sumei maxime pentru stabilirea motivelor pentru care lacul a secat, iar rezervaţia a dispărut.

Adi Croitoru, preşedinta ANANP"Ţinând cont că acolo nu mai există habitatul, trebuie identificate clar cauzele care au dus la pierderea lui şi fiecare cauză în parte trebuie eliminată", a declarat preşedinta. Odată ce cauzele vor fi stabilite, se va încerca refacerea habitatului, inclusiv cu repopulare, a mai spus Adi Croitoru (foto).

Apoi, însă, preşedinta a demonstrat că nu ştie prea bine despre ce vorbeşte. "În final, să repopulăm cu ce am avut acolo şi ţinem în stare latentă: roşioara lui Racoviţă, nufărul galben şi melcul termal", a declarat Croitoru.

Când reporterul BIHOREANUL i-a sesizat că în rezervaţie creştea nufărul termal, nu cel galben, iar melcul termal este o specie dispărută inclusiv din captivitate, preşedinta ANANP n-a replicat, ci s-a rezumat să dea din cap, în semn de confirmare.

"Haideţi să vedem ce-o să facem la vremea respectivă", a spus ea până la urmă.

Întrebată de jurnalişti dacă a fost în rezervaţia Peţea, preşedinta a spus că ultima oară a fost în rezervaţie în 2014, când era director în Ministerul Mediului, dar că urmează să facă în cursul zilei de joi o vizită în Băile 1 Mai, pentru a vedea cu ochii ei dezastrul.

Citeşte pe această temă şi articolele: 

Rezervaţia amintirilor: Rezervaţia Peţea a murit, melcul termal a dispărut, urmează Băile Felix?

Colaborare... cu uşile închise: Şefa Ariilor Protejate spune că vrea parteneriate cu ecologiştii, dar nici măcar nu-i invită la discuţii