Mii de manifestanţi au ocupat, sâmbătă, o piaţă din centrul Istanbulului, determinând autorităţile să se retragă, după ce un protest faţă de un proiect imobiliar aprobat de Guvernul turc, care prevede tăierea a 600 de arbori, a degenerat în adevărate lupte de stradă.

Zeci de persoane au fost rănite vineri în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine, iar sâmbătă dimineaţa forţele de ordine au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din Piaţa Taksim, care au aruncat, la rândul lor, cu sticle şi pietre în forţele de ordine.

Sâmbătă după-amiază, miile de manifestanţi au determinat autorităţile să se retragă din piaţa Taksim, mai cu seamă că proteste similare au început deja şi în Ankara, capitala Turciei. Toate manifestaţiile sunt acum îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Conform celui mai recent bilanţ, zeci de persoane au fost rănite în confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine. Printre persoanele rănite se numără şi un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie.

Preşedintele ţării, Abdullah Gul, a făcut sâmbătă un apel la "bun-simţ" şi "calm". "Avem cu toţii obligaţia de a fi responsabili în contextul protestelor, care au atins un nivel îngrijorător", a spus şeful statului.

Totodată, premierul Recep Tayyip Erdogan a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste.

Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci.

Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul secular al statului turc.