Aula Magna a Universităţii din Oradea a găzduit, marţi, o dezbatere pe tema viitorului Universităţii, organizată deodată cu lansarea cărţii filozofului Mihai Maci, "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe".

Deşi tema a fost cât se poate de importantă, numărul participanţilor a fost jenant de mic. În faţa prezidiului la care s-au aşezat Maci, rectorul Constantin Bungău şi preşedintele Senatului Sorin Curilă au stat doar vreo 50 de persoane, semn că universitarilor orădeni nu le place să vorbească despre propriile hibe. Printre cei prezenţi s-au numărat şi "outsideri" ai Universităţii: episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, consultantul în afaceri Dacian Palladi, deputatul Florica Cherecheş ori primarul Ilie Bolojan, ajuns ce-i drept, cu întârziere de aproape o oră.

Arta hârtiei

Volumul, lansat deja la Bucureşti şi la Cluj, reuneşte articole scrise de Maci în ultimii 10 ani în diferite reviste şi pe platforma online contributors.ro, pe teme de educaţie, pornind de cele mai multe ori de la experienţe personale. "Nu sunt un expert în politici educaţionale. Această carte s-a născut ca expresia unei indignări personale", a declarat universitarul.

Autorul a precizat două momente "sursă" petrecute la jumătatea anilor 2000: prăbuşirea nivelului pregătirii studenţilor din anul I şi obligarea tuturor cadrelor didactice universitare să completeze diferite formulare şi fişe de autoevaluare.

"Problema cea mai mare nu era că se făceau, ci cum", a spus Maci. Profesorul a oferit apoi iar exemplul personal: "Mi-am completat fişa de autoevaluare, o pagină verso. Mi s-a răspuns că nu aşa se fac lucrurile astea: "Ai fost la conferinţa catedrei, nu?" "Da, am fost" "Treaba asta se declară o dată, că eşti prezent în program, a doua oară – ai fost fizic şi ai vorbit acolo, a treia oară – ai prezentat o lucrare, a patra oară – o publici în anale, a cincea oară – o traduci în engleză şi mai apare pe undeva şi aşa mai departe". Lucrurile astea m-au înmărmurit", s-a confesat Maci.

Filozoful a spus că, deşi a observat rapid această "artă a hârtiei" promovată în sistemul educaţional românesc, nu a sesizat de la început gravitatea ei, şi anume că "în felul acesta s-au obţinut grade, funcţii, privilegii", dezvăluind astfel că impostura pe care o critică este cea a dascălilor care s-au împăunat cu titluri, dar fără să aibă calităţi concrete.

"În mod paradoxal, această artă a hârtiei a avut ca efect plafonarea. Omul nu a avut realmente dorinţa de a face altceva decât hârtii. (...) În adâncul lor, trăiesc frustrarea de a nu fi ceea ce sunt", a explicat Maci.

Filosoful a explicat şi un alt lucru vital: sub tensiunea formularelor şi a raportărilor, altfel spus a birocraţiei excesive, universitarii uită lucrul cel mai important: relaţia cu studenţii. În final, Maci a mai spus că n-a scris cartea cu dorinţa de a critica pe cineva anume, ba chiar nu crede că pe acuze se poate clădi ceva.

Motostivuitorist cu diplomă

Întrebat de Dacian Palladi cum se poate face curăţenie în sistem, Maci a răspuns sec: "Suntem inamovibili, nimeni nu pleacă din sistem". Acelaşi participant la discuţie a vrut să afle dacă nu cumva universităţile ar trebui să îndrume studenţii spre cursuri de calificare, iar Maci a oferit iar un exemplu care a subliniat tocmai "lăcomia" celor care fac legi, arătând că a avut în anii trecuţi un student la Filozofie care se chinuia de-a dreptul să promoveze anul.

Întrebat de ce face asta, tânărul i-a spus că are un unchi care îl va angaja motostivuitorist la un hypermarket, numai să termine o facultate. "Este un mod de a falsifica piaţa muncii: dacă eşti absolvent de studii universitare, iei un salariu minim de atât. Lasă-l să fie cel mai bun motostivuitorist cu 8 clase din Oradea şi va câştiga mai bine ca un prorector al Universităţii!", a spus Maci.

Subiect de presă

Universitarii au interpretat diferit mesajul lui Maci: în timp ce unii l-au felicitat, alţii l-au criticat. "E trist că devine un eveniment lansarea unei cărţi care spune lucruri pe care toată lumea le ştie", a spus sociologul Adrian Hatos, numind sistemul raportărilor chiar un "cancer al învăţământului universitar". Soluţia, a spus acesta, este ca funcţiile de conducere să fie deţinute de cei care le merită cu adevărat.

În schimb, matematicianul Daniel Paşca, cancelarul Senatului universitar, l-a contrazis pe Maci în problema birocraţiei excesive. "Se cere o singură fişă pe an. Şi în America se cere o astfel de fişă", a spus Paşca, criticându-l pe filosof pe motiv că nu prezină soluţii, ci doar dă subiecte presei. "Nu faceţi decât să alimentaţi presa cu materiale. Să terminăm cu tâmpeniile astea, presa abia aşteaptă. Haideţi să mai şi construim ceva, altfel mă duc de aici şi pot să mă spânzur de cât de nasol este în Universitate", a spus matematicianul. Acesta nu s-a ferit să îl înţepe pe Maci, spunându-i că poate nemulţumirea i se trage de la faptul că n-a avut articole ştiinţifice pe care să le declare la autoevaluare, pentru că "nu se pun articolele din Contributors".

În replică, Maci i-a spus că, pe lângă că ţara e plină de oameni plătiţi de la buget tocmai ca să dea soluţii, comparaţia cu America nu este plauzibilă: "În America studentul este acompaniat în creşterea lui, aici îi trântim în cap programa şcolară".

Reformă de voie, de nevoie

Cerându-i-se de către filozof să-şi prezinte punctul de vedere, rectorul Bungău a fost împăciuitor. Vorbind despre diferenţele între generaţii, descrise foarte bine de sociologi, Bungău a spus că dascălii trebuie să ştie să-şi înţeleagă studenţii. Cât despre autor, rectorul a spus că îi citeşte articolele, deşi nu este de acord în multe aspecte cu acesta, rezumându-se să spună că îl va invita într-o vizită în fabrici şi spitale, pentru a afla realitatea despre pregătirea absolvenţilor de la Oradea.

De asemenea, Maci i-a cerut primarului Bolojan să ia cuvântul, iar acesta a spus că entităţile, fie că sunt universităţi, întreprinderi sau administraţii, "ori se reformează singure, ori le reformează realitatea" şi i-a îndemnat pe universitari să corecteze ce este fezabil cât mai repede cu putinţă, precizând că Universitatea va avea în Primărie un partener care ţinteşte dezvoltarea comună.

Cartea lui Mihai Maci, publicată la Editura Trei, se găseşte la Librăria Humanitas, pentru preţul de 39 de lei.