Revoltă şi indignare maximă sâmbătă seară, la Real II, în Episcopia Bihor. Aproximativ 400 de oameni s-au strâns în parcarea centrului comercial, mulţi aşteptând să plece la muncă în Germania, dar autocarele care ar fi trebuit să îi ducă, de la ora 20, nu au mai venit. Oamenii, care aveau contracte cu firma orădeană Dominan & Vereş SRL, pentru joburi în străinătate, s-au revoltat.

Rămaşi pe drumuri

Unii dintre cetăţeni erau cu atât mai necăjiţi cu cât au renunţat la locurile de muncă pentru a putea pleca să muncească în străinătate şi au dat câte 130 de euro pe persoană, doar pentru dus, plus alte taxe pentru teste psihologice. "Mi-am amanetat lucrurile, ca să pot să-mi plătesc drumul până acolo. Am depus tot felul de acte, toate diplomele de calificare, actele de studii, pentru ca ei să-şi bată joc de noi", spunea amărâtă o orădeancă.

Ea a fost, însă, norocoasă faţă de zecile de persoane sosite la Oradea şi din alte locuri din ţară, precum Mehedinţi şi chiar Bucureşti, care n-au avut unde să rămână peste noapte. "Noi suntem din Arad şi nici măcar nu ştim unde vom dormi. Şi eu, şi soţul am renunţat la locurile de muncă. Soţul meu chiar acum şi-a sunat fostul patron, care de bine de rău îl plătea bine, şi i-a zis clar, că nu îl reprimeşte. Am mai lucrat afară, e drept, la negru, dar a fost mai bine, că nu ne-a înşelat nimeni. Acum am vrut să plecăm legal", povestea o femeie de 35 de ani din Arad.

Oamenii stăteau neputincioşi în parcare, cu bagajele lângă maşini, sperând ca la un moment dat să li se spună că, totuşi, autocarul care urma să îi ducă la muncă în Germania va veni. Degeaba.

Mega-anchetă

La faţa locului au fost mobilizaţi circa 60 de poliţişti, iar pentru a evita izbucnirea unei revolte în masă a sosit inclusiv chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, adjunctul Ioan Brândaş şi şeful Poliţiei Municipiului Oradea, Alin Haniş. O anchetă a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ, derulată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost pornită pe loc. 

Pentru că foarte mulţi erau din alte judeţe, înşelaţii, cu precădere cei care au venit din alte judeţe, au fost audiaţi de poliţişti pe capotele maşinilor, urmând ca în cursul zilei de duminică cei care sunt din Oradea să fie audiaţi şi ei, la sediul IPJ.

Poliţia, pe fază

"Este strigător la cer ce s-a întâmplat. Noi ne-am luat toate măsurile, pe o bănuială că s-ar putea întâmpla lucrul ăsta, în aşa fel încât cel care a organizat toată această activitate să fie monitorizat. El este în prezent la Poliţie, este în anchetă. Am audiat până acum peste 200 de persoane, mâine şi pomâine vom continua audierile cu persoanele din Oradea, care sunt păgubite şi care vor fi audiate în calitate de parte vătămată", a declarat BIHOREANULUI chestorul Liviu Popa.

Cel mai probabil, reprezentantul firmei Dominan & Vereş va fi reţinut, iar ulterior, prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Potrivit lui Popa, ceea ce s-a întâmplat sâmbătă seară "este dovada certă a faptului că aceşti oameni au fost înşelaţi".

"Am mai avut cazuri similare, minore, în care 10-20 de persoane au dat, tot aşa, bani pentru deplasarea la muncă în străinătate, dar de această anvergură nu am mai avut situaţii", a mai arătat şeful Poliţiei.

Citiţi pe această temă şi articolul "Sentinţă în dosarul escrocilor care au înşelat 400 de oameni promiţându-le joburi în Germania. "Creierul" grupării – 10 ani cu executare!"