Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că a declanşat cercetări cu privire la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, după ce au găsit mai mulţi elevi şi profesori în sălile de clase ale unei şcoli private din municipiu.

Din cauza numărului mare de bolnavi de Covid-19, Oradea este în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că toate unităţile de învăţământ din municipiu sunt închise, iar lecţiile pot continua doar online. La International School of Oradea, o unitate privată din oraş, regula a fost încălcată.

"În data de 3 noiembrie 2020, la unitatea de învăţământ International School of Oradea, cu sediul în municipiul Oradea, str. Armatei Române nr. 1F, nu au fost respectate prevederile Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bihor din 27.10.2020, în sensul că au fost organizate cursuri prin prezenţa fizică a elevilor în unitatea de învăţământ", se arată în comunicat.

Procurorii au găsit în clase 32 de elevi cu vârste între 3 şi 9 ani, dar şi 12 angajaţi ai unităţii şcolare. BIHOREANUL a încercat să afle ce anume făceau elevii la şcoală şi de ce ISO nu a adoptat învăţământul de la distanţă, asemenea şcolilor publice, însă directorul Ahmet Dundar nu a răspuns apelului telefonic.

International School of Oradea a fost deschisă în toamna anului 2017, fiind o unitate de învăţământ cu predare în limba engleză, care şcolarizează preşcolari şi elevi în învăţământul primar. Şcoala a fost înfiinţată de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie (creată tot de ADLO) şi Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ, deţinută de o societate comercială omonimă. Taxele şcolare pentru un an la ISO sunt între 3.900 şi 5.600 de euro.