Anchetatorii tragediei aviatice în urma căreia au murit 150 de persoane au ajuns la o primă concluzie conform căreia accidentul ar fi fost provocat intenţionat de copilot.
Declaraţiile au fost făcute joi într-o conferinţă de presă de procurorul francez care se ocupă de caz. Acesta a povestit că în primele 20 de minute, cei doi piloţi discutau normal, vesel. "Nimic anormal. Comandantul de bord pregătea informarea pentru aterizarea la Dusseldorf, iar răspunsurile pilotului par laconice. Comandantul de bord îi cere copilotului să preia comanda şi se aude zgomotul unui scaun şi uşa care se închide. Probabil a mers să-şi satisfacă o necesitate naturală. Copilotul manipulează atunci sistemul de monitorizare a zborului pentru a începe coborârea în timp ce era singur la comandă", a declarat procurorul Brice Robin, potrivit Digi24.ro.
"Ipoteza cea mai posibilă pentru noi este că, voit, copilotul a refuzat să deschidă uşa cabinei de pilotaj pentru comandantul de zbor şi a acţionat intenţionat butonul pentru reducerea altitudinii de zbor. Copilotul a refuzat să deschidă uşa comandantului de zbor şi a acţionat butonul care permite coborârea accelerată", a declarat procurorul.
"Asta poate să însemne o dorinţă de a distruge avionul. S-a auzit zgomotul respiraţiei sale (n.r. - a copilotului) în interiorul cabinei, zgomotul respiraţiei l-am auzit până la impactul final. Am cerut serviciilor, autorităţilor judiciare germane informaţii despre situaţia personală, de familie şi profesională a acestui copilot care este de naţionalitate germană.", a mai spus anchetatorul.
Copilotul, care avea 28 de ani şi se numea Andreas Lubitz, "este de origine germană şi nu figura în dosare ca terorist", iar pasagerii şi-ar fi dat seama ce urma să se întâmple.
"Se auzeau strigăte în ultimul moment", a declarat procurorul, după analiza uneia dintre cutiile negre ale avionului, ceea ce înseamnă că pasagerii şi-au dat seama ce se întâmplă chiar înainte de impact. Robin a adăugat că moartea victimelor a fost "instantanee".
"În acest stadiu, nimic nu permite să spunem că este vorba despre un atentat terorist", a mai declarat Brice Ribin, refuzând să vorbească despre o "sinucidere", pentru că "atunci când te sinucizi o faci singur".