Andrei Marga a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român.

Demisia lui Marga vine după ce premierul Victor Ponta a spus, la finele săptămânii trecute, că la ICR "lucrurile nu merg bine" şi le-a cerut miniştrior Culturii şi Externelor ca, împreună cu membrii comisiei de cultură din Senat, să facă rapid o analiză şi să propună toate măsurile necesare pentru ca ICR "să redevină totuşi o instituţie care să ne ajute în promovarea culturii noastre în străinătate".

Ulterior, biroul de presă al ICR a publicat o lună scrisoare de demisie a lui Andrei Marga.

"Nu am de rectificat sau de retractat nimic din ceea ce am spus pana acum. In plus, pentru ca in Romania se minte vartos si se deformeaza copios vorbele si faptele, mai precizez ca documentele actiunii mele la ICR - la fel ca si documentele actiunii mele la Ministerul Educatiei Nationale, la Universitatea din Cluj si la Ministerul Afacerilor Externe - sunt publicate in volume ce pot fi consultate. Se poate minti o vreme, dar, pana la urma, se poate verifica pe acte", spune fostul ministru.

Susţinând că sub şefia sa ICR s-a schimbat în bine, Marga continuă citând din filosofi: "Nu am raspuns decat sporadic denigrarilor, nici chiar atunci cand acestea semanau cu ceea ce un filosof spunea: "eu le vorbeam de infinit, iar ei aminteau de lungimea pantalonilor". Argumentum ad hominem sau straw man fallacy sunt sofismele pe care s-au bazat detractorii. A trebuit sa le arat unor insi cu pretentii culturale ca nu au proprietatea cuvintelor. De asemenea, cateva lucruri ce tin de cultura au putut fi observate in legatura cu ICR-ul pe format vechi: cum s-a fraudat, cat de multe au fost 'pilele' in reprezentarea externa, cum s-a incercat monopolizarea culturii, cum s-au etalat unii mituind in exterior, cat de profunda este degradarea unor pretinsi directori de constiinta. Asemenea situatii nu se pot generaliza, oamenii fiind diferiti, dar nu vor putea fi ocolite cand se va discuta lucid si serios realitatea anilor recenti".

"Sunt multe intrebari deschise. Este de platit acum costul unei amalgamari lipsite de legitimare, cata vreme, si in iunie si in decembrie 2012, oamenii au votat altceva? Sunt de platit eforturile de a schimba personal numit odinioara in exterior pe criterii obscure? Este lupta ascunsa a unor politicieni dezorientati? Este in joc o chestiune de imaturitate? Sunt toate acestea laolalta?", se întreabă fostul şef al ICR.