Mandatul de director artistic interimar al actorului Andrian Locovei a expirat, la finalul săptămânii trecute, mai precis pe 19 iunie. Deocamdată, Teatrul Regina Maria nu a anunţat cine îi va lua locul în fruntea trupei Iosif Vulcan a instituţiei.

Funcţia de director interimar i-a fost prelungită lui Locovei de mai multe ori, astfel că în total a deţinut-o timp de circa doi ani.

În perioada următoare, şi mandatul Elvirei Rîmbu, desemnată reprezentant legal în fruntea Teatrului Regina Maria, urmează să expire. Rămâne de văzut dacă Consiliul Judeţean Bihor i-l va prelungi. De asemenea, mandatul de interimar al trupei Arcadia al lui Şerban Borda urmează să expire. 

Este de aşteptat ca în această săptămână conducerea Teatrului Regina Maria să aducă lămuriri privind echipa care va conduce în continuare instituţia.

În ceea ce-l priveşte pe Locovei, acesta a trimis, luni, un comunicat în care vorbeşte despre spectacolele pe care trupa Iosif Vulcan le-a pregătit în stagiunile 2018-2019 şi 2019-2020, precum şi despre premiile şi nominalizările primite. El spune că este bucuros că a reuşit să aducă la Oradea pentru colaborări "doi dintre cei mai valoroşi regizori români", Petru Vutcărău şi Claudiu Goga. 

Între spectacolele pe care trupa Iosif Vulcan le-a pus în scenă se numără musicalul "Sunetul Muzicii", regia Mihaela Bogdan şi "...Escu", de Tudor Muşatescu, regia Claudiu Goga, ambele fiind adevărate succese de casă, "Creştini", de Lucas Hnath, regia Radu Iacoban, o premieră naţională, care i-a adus actorului Răzvan Vicoveanu o nominalizare UNITER, "Revizorul" de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, o producţie care va fi reluată după eliminarea restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, şi "Capcana lui Hamlet", de Nedialko Yordanov, regia Petru Vutcărău, spectacol distins cu premiul special al juriului, festivalul U Troitsy din Rusia, Moscova.

Producţia care s-a bucurat de cel mai mare succes pe parcursul celor două stagiuni este "Avalanşa", de Tuncer Cucenglu, în regia lui Petru Vutcărău, a subliniat fostul director artistic al trupei.

Distins cu premiul pentru Cel mai bun Spectacol la Maltepe Uluslararasi Tiyatro Festivali, Istanbul, Turcia – 2019, spectacolul Avalanşa a fost invitat la mai multe festivaluri, inclusiv internaţionale. "Avalanşa" a fost nominalizat la Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol la Festivalul de Teatru "Elvira Godeanu" Târgu Jiu - ediţia I, la acelaşi festival actriţa Georgia Căprărin fiind nominalizată pentru rolul Fantoma unei fete. De asemenea, a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Teatru Oradea - ediţia a VII-a şi Premiul special la Anadolu Theater Awards, Turcia – 2020.

"A fost un mandat în care am condus cu sufletul! Mă bucur că am reuşit să aduc la Oradea, pentru colaborări menite să dezvolte repertoriul şi trupa deopotrivă, doi dintre cei mai valoroşi regizori români, Petru Vutcărău şi Claudiu Goga", a spus Andrian Locovei.

"Vreau să mulţumesc echipelor artistice şi tehnice alături de care am lucrat pe parcursul acestor ani, vreau să mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în mine şi m-au sprijinit în toate proiectele, vreau să le mulţumesc tututor actorilor din Trupa Iosif Vulcan şi tuturor colaboratorilor noştri", a adăugat acesta.