Pe lista de priorităţi a oricărui candidat la funcţia de primar trebuie să figureze la loc de cinste, fără doar şi poate, curăţenia oraşului şi grija faţă de spaţiile verzi.

Cu mai puţin de o lună înainte de alegerile pentru Primărie, vă prezentăm viziunile legate de aceste aspecte ale celor mai importanţi trei candidaţi la funcţia de edil şef al Oradiei (actualul primar Ilie Bolojan, candidatul PDL Mihai Groza, fost primar interimar, şi reprezentantul UDMR Cseke Attila), dar şi pe cea a singurului candidat din partea unei formaţiuni "verzi", Partidul Uniunea Ecologistă din România, Horea Vuşcan.

Probleme de mentalitate

Pretendenţii la fotoliul de primar al Oradiei susţin, cu toţii, că înţeleg foarte bine cât de importantă e problematica salubrităţii şi a spaţiilor verzi. Viziunile lor sunt, însă, diferite din multe puncte de vedere.

02 cseke attila.jpgLegat de spaţiile verzi ale Oradiei, toţi cei patru candidaţi sunt de acord că acestea trebuie extinse. Dar nu oricum. "Oradea este Capitala Verde, înseamnă că avem spaţii verzi, însă impresia mea este că multe sunt în zona de dealuri, adică nu se află în apropierea spaţiilor locuite", spune Cseke Attila (foto). Cum are de gând să facă mai multe zone verzi şi parcuri? "Trebuie identificate terenuri ce aparţin Primăriei şi amenajate ca atare", zice udemeristul.

Cât despre întreţinerea zonelor verzi, fostul ministru dă drept soluţie optimă chiar cea care este aplicată în Oradea: să fie răspunderea unor firme private ori a asociaţiilor de proprietari. Cseke consideră, în schimb, că e de lucru şi la mentalitatea orădenilor: să înţeleagă că au responsabilitatea spaţiilor verzi care-i înconjoară.

Cum vor orădenii

Şi Mihai Groza crede că Oradea are nevoie de mai multe spaţii verzi. Pedelistul are şi o soluţie concretă: vrea să transforme unele parcări dintre blocuri în zone verzi. "Acolo unde specialiştii spun că se justifică o parcare supraetajată pentru riverani, o facem. Astfel, rămâne loc de zone verzi". Cât despre întreţinerea lor, Groza spune că Primăria trebuie să fie mai exigentă cu firmele contractate.

02 horea vuscan.jpgEcologistul Horea Vuşcan (foto) porneşte de la aceeaşi premisă, că Oradea are nevoie de mai mult verde, însă vrea ca, în afara parcurilor mari, orice spaţiu verde din oraş să fie exclusiv treaba locatarilor. "Prin reducerea taxelor şi a impozitelor, asociaţiile vor avea bani să contracteze firmele pe care le doresc, astfel ca spaţiile verzi să arate aşa cum vor locatarii", spune ecologistul.

Extinderea zonelor verzi, pe de altă parte, va fi în sarcina poluatorilor. "De exemplu, CET va trebui să îşi recâştige simpatia cetăţenilor prin plantări de arbori, pus de gazon etc.". Dacă va fi primar, Vuşcan nu vrea să le impună orădenilor nimic, nici măcar să nu taie copacii: "Eu fac numai ce vor cetăţenii. Dacă vor să taie copaci, eu le spun că nu îi ajută, dar în zona în care ei locuiesc nu pot să le zic ce să facă".

La concret

Mult mai aplicat, Ilie Bolojan spune concret unde are de gând să facă sau să termine de amenajat zone verzi: pe malul drept al Crişului, lângă Podul Densuşianu, în zona Silvaş, care va avea şi loc de grătar în aer liber, de-a lungul Peţei, unde pe toată lungimea pârâului va fi pistă de biciclete şi alee de promenadă, pe Dealul Ciuperca şi în Parcul Salca. "În plus, vrem să facem un parc în fiecare cartier unde nu există", spune Bolojan, care are gândite proiecte de parcuri pentru Ioşia, Oncea, Nufărul II, Tokay şi zona Louis Pasteur.

O altă doleanţă a actualului edil este creşterea numărului de orădeni care folosesc bicicleta ori transportul în comun, în detrimentul autoturismelor. Pentru asta, Bolojan vrea să facă mai multe staţii de autobuz în oraş. "Vrem să introducem o linie de transport prin faţa Prefecturii, pentru care trebuie modificate parcările. Din orice punct te vei afla, vei avea cel mult 300 de metri până la o staţie de autobuz sau de tramvai", spune liberalul. În plus, Bolojan vrea ca pe trotuare să încapă şi pietonii, şi bicicliştii. "În zona centrală, vom elimina locurile de parcare de pe carosabil, dublând lăţimea trotuarelor". Ca să "protejeze" Oradea de poluare, primarul în funcţie vrea ca terenurile situate între şoseaua de centură şi oraş să fie împădurite.

Fără monopol

Mihai Groza.jpgŞi la capitolul salubritate, părerile candidaţilor sunt împărţite. "Ştiu că avem un contract pe o perioadă determinată (n.r. cu RER Ecologic Service), aşa că deocamdată nu mă gândesc la mai mulţi operatori. Dar trebuie să stabilim nişte reguli clare. Nu e normal să vină pe stradă utilajele care aspiră şi spală, iar peste 20 de minute cele care golesc tomberoanele", spune Mihai Groza (foto). Totuşi, ca perspectivă, pedelistul şi-ar dori ca municipiul să aibă mai mulţi operatori de salubritate. "În Oradea sunt destule firme cu muncitori care trebuie să primească salarii", zice fostul primar.

Horea Vuşcan este, din nou, mai radical: vrea să elimine monopolul din salubritate. "Fiecare cetăţean să îşi aleagă singur firma de salubritate, iar în oraş să fie oricâte firme!", arată el. În viziunea lui, Primăria nu va mai avea contract de salubritate cu nicio firmă, străzile urmând să fie curăţate de firme angajate de asociaţiile de proprietari sau locatari. Cu ce le vor plăti? "Cu banii cu care au rămas prin scăderea impozitelor şi a taxelor", răspunde ecologistul.

Perfecţionare

Bolojan e şi el hotărât în privinţa salubrizării locale: "RER trebuie să-şi facă treaba, să aibă servicii de calitate". În plus, zice edilul, este de datoria Primăriei să educe populaţia cu privire la regulile de salubritate, adică să le spună mereu orădenilor că nu trebuie să arunce mizerii pe jos şi să îşi întreţină proprietăţile, dar şi să îi sancţioneze pe cei care nu respectă aceste reguli. "Trebuie să ne perfecţionăm. Să continuăm lucrurile bune şi să schimbăm ce nu merge", spune Bolojan.

De cealaltă parte, Cseke Attila e pornit pe RER Ecologic Service. "Nu contest că s-au făcut şi lucruri bune în salubritatea locală, dar mai sunt multe de făcut şi mă gândesc, în primul rând, la deszăpezire", zice udemeristul. "Operatorul trebuie să arate că face faţă. Dacă nu, trebuie reziliat contractul". În viziunea lui Cseke, persoanele fizice trebuie să plătească în funcţie de cât gunoi produc, nu un tarif fix pe persoană. "Sunt persoane care nu produc atâtea deşeuri câte plătesc şi sunt alţii care produc mai mult. Nu e corect", concluzionează senatorul.

Mai dezvoltate sau mai sumare, mai concrete sau mai îndepărtate de realitate, logice sau excentrice, oferte din partea candidaţilor există. Mai rămâne de văzut doar, pe 10 iunie, pe care le vor prefera orădenii. Important e ca oraşul să "iasă bine"...