Nouă persoane - angajaţi ai Centrului de Transfuzii Slobozia şi cadre medicale de la alte unităţi spitaliceşti din judeţ - sunt anchetate de procurori pentru că vindeau sângele din centru, deşi, potrivit legii, sângele este gratuit.

Procurorii Parchetului Slobozia îi cercetează pe cei 9 pentru abuz în serviciu şi pentru infracţiuni la legea specială privind transfuziile de sânge, scrie Digi24.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, Andreea Culcearu, sângele era valorificat ilegal, contra sumei de 50 - 100 de lei flaconul. Pacienţilor li se prezenta în mod mincinos faptul că sângele este contracost deşi, potrivit legii, este gratuit, arată digi24.ro.

Procurorii au mai anunţat, joi, că şapte oameni aflaţi în stare gravă au murit, neprimind sângele necesar.

"Şapte persoane au murit. Nu pot să spun că nu ar fi murit oricum. Ideea e că au murit fără să primească sânge", a declarat Daniela Dediu, prim - procuror la Parchetul Slobozia.

De altfel, Digi 24 mai menţioneză că mulţi pacienţi nu au primit sânge, deşi aveau nevoie, refuzul din partea angajaţilor centrului venind pe bază de criterii etnice sau fiind legat de starea financiară a bolnavilor. De exemlu, angajaţii centrului au refuzat să asigure medicilor sângele necesar pentru o adolescentă, pe motiv că era de altă etnie.

Şase persoane au fost reţinute joi, în frunte cu şeful Centrului de Transfuzii, altele două au fost puse sub control judiciar, iar una e în continuare la audieri.