Angajaţii Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate vor intra, joi, în grevă japoneză, nemulţumiţi de dezinteresul Guvernului faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor din acest domeniu. Funcţionarii vor purta o banderolă albă, dar îşi vor desfăşura activitatea în mod normal.

Conform unui document transmis conducerii DGASPC Bihor şi presei marţi de sindicatul "Familia", sindicat afiliat Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică (FNSA), decizia a fost luată "constatând demersul manifestat de către reprezentaţii Guvernului României faţă de problemele majore cu care se confruntă salariţii din sectorul nostru de activitate şi faţă de situaţia disperată în care se află aceştia ca urmare a faptului că sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar".

"În data de 30 aprilie 2015, membrii Sindicatului Familia din cadrul DGASPC Bihor, alături de membrii Sindicatului Forum al Consiliului Judeţean Bihor şi angajaţii din celelalte instituţii subordonate Consiliului Judeţean vor participa la această acţiune prin grevă japoneză", anunţă comunicatul transmis presei.

Potrivit unei informări transmise de reprezentanţii sindicatului Consiliului Judeţean, prin preşedinta Kiss Judit, protestatarii revendică pe de o parte reglementarea și liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituții realizează și sunt finanțate parțial și din venituri proprii, iar pe de altă parte creșteri salariale și pentru salariații din administrația publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Miercuri, şi sindicatul Civica din Primăria Oradea a anunţat că va face grevă japoneză.

Anunţurile vin în contextul în care funcţionarii din administraţia publică locală din toată ţara, afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), au anunţat o formă de protest mai drastică, şi anume faptul că vor intra, joi, în grevă generală de o zi, din aceleaşi motive enumerate de orădeni.

"Au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susţin declanşarea grevei. Activitatea în instituţiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să asigurăm în ziua grevei generale doar serviciile de decese şi de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore", a declarat secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop.