Cei 108 ani de existenţă a serviciilor de ambulanţă din România a fost marcată luni, la Oradea, cu o mini festivitate, la care au luat parte atât angajaţi şi foşti angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă, cât şi oficialităţi precum prefectul Claudiu Pop, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Ioan Baş, şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Dorin Sava, respectiv adjunctul Jandarmeriei, colonelul Petru Lung.

În esenţă, oficialităţile au lăudat activitatea serviciului bihorean. Intrat "în direct" prin telefon, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, i-a asigurat pe cei prezenţi că dezvoltarea sistemului de urgenţe şi a personalului medical este o prioritate, prefectul Claudiu Pop le-a transmis specialiştilor că se înclină în faţa hărniciei şi dăruirii lor, în vreme ce şeful ISU a pomenit munca eficientă din dispeceratul integrat al Ambulanţei şi SMURD, care funcţionează deja de 2 ani în cadrul ISU. Precizând că în Bihor Ambulanţa intervine la aproximativ 150-200 de intervenţii, în vreme ce SMURD la altele 20-30 zilnic, Baş a spus că această colaborare "este un exemplu de parteneriat pe care aş dori să îl văd în multe instituţii din România".

După partea de discursuri şi înmânarea unor diplome simbolice pentru veteranii serviciului, în curtea sediului de pe strada Sucevei a urmat simularea unei intervenţii la un accident rutier, misiune asigurată cu succes de echipa medicală care a ocupat locul al treilea pe ţară în cadrul concursului naţional al ambulanţierilor.

Potrivit managerului Daniela Petrişor, în Bihor, Serviciul de Ambulanţă are în total 401 angajaţi, din care 42 sunt medici, 132 asistenţi medicali şi 170 ambulanţieri (şoferi de autospeciale). Anul trecut, aceştia au intervenit în total la 74.015 cazuri, dintre care 11.298 au fost cod roşu (foarte grave), iar anul acesta, în primele 6 luni, la 32.865 de solicitări, dintre care 6.723 au fost cod roşu.

Participanţii la eveniment au mai putut afla că în Bihor serviciul dispune de 65 de autosanitare, dintre care 6 sunt de tip C2 (echipaj de cel mai înalt nivel, cu medic special pregătit pentru urgenţe, asistent şi ambulanţier, dotat cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă), 7 de tip B1 (având în componenţă medic, asistent medical, ambulanţier, destinate intervenţiilor de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor, utilizată  în acordarea primului ajutor sau în acordarea asistenţei medicale de urgenţă) şi 28 de tip B2 (destinat acordării primului ajutor calificat, cu echipaj format din minimum două persoane: un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi un ambulanţier).

Ziua de 28 iulie este Ziua Ambulanţei deoarece pe  28 iulie 1906 s-a înfiinţat prima "Salvare" în Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.