Din următorul an școlar, elevii care învață în clasele de învățământ dual vor putea avea ca profesori specialiști din diferite companii, chiar dacă aceștia nu au pregătirea psihopedagogică obligatorie pentru cadrele didactice.

Până acum, pentru a ajunge la catedră, angajații din mediul privat erau obligați să parcurgă un modul de pregătire în pshihopedagogie, ceea ce, pe bună dreptate, descuraja mulți angajatori.

Școala și companiile, în strânsă legătură

Ministerul Educației a modificat metodologia-cadru pentru mobilitatea personalului didactic, care prevede acum, la articolul 95, că „în mod excepțional, catedrele de discipline tehnologice sau de pregătire-instruire practică de la clasele/grupele din învățământul dual pot fi ocupate, cu avizul operatorului economic, în regim de plată cu ora, cu statut de cadru didactic calificat, și de specialiști în domeniu care nu îndeplinesc strict condițiile prevăzute”.

O altă schimbare în metodologie prevede că catedrele libere din învățământul dual se scot la concurs doar cu avizul operatorului economic care sprijină respectiva clasă și care, astfel, va ști când este nevoie de un anume specialist pentru lecțiile predate elevilor, putând, eventual, să trimită un angajat să predea.

„Este esenţial ca absolvenţii învăţământului profesional să deţină, la finalizarea studiilor, nivelul de pregătire necesar integrării cu uşurinţă pe piaţa muncii, în domeniul studiat, valorificând cu prioritate oferta disponibilă la nivel județean. Cunoaşterea tehnologiilor utilizate azi presupune o strânsă legătură între şcoală şi companii, atât în ceea ce înseamnă pregătirea practică cât şi cea teoretică”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, transmis vineri.

Atât IȘJ Bihor, cât și Consiliul Județean au făcut demersuri pe lângă autoritățile de la București, cerând tocmai această modificare legislativă.

Campanii de informare

Noutățile legislative au fost transmise către reprezentanții a 20 de companii din Bihor, la o întâlnire pe care IȘJ și CJ au organizat-o miercuri (foto jos).

„Apreciem că prin modificările aduse este creată o nouă punte între mediul preuniversitar şi operatorii economici. Sunt puse astfel bazele unei creşteri a calităţii pregătirii absolvenţilor învăţământului profesional dual, dar şi a interesului pe care aceştia îl manifestă ulterior finalizării studiilor, faţă de operatorul economic cu care s-a pregătit. De asemenea, resursa umană înalt calificată de la nivelul companiilor poate fi accesată de către unitățile de învățământ care au nevoie de specialiști în diferite domenii”, se mai arată în comunicatul IȘJ.

În Bihor, în prezent funcționează 99,5 clase de învățământ profesional, din are 48,84 sunt de învățământ dual. Pentru următorul an școlar, la nivel de clasa a IX-a, IȘJ Bihor propune 43 de clase de profesională, din care 24 duale.

Inspectoratul Școlar are de gând să deruleze campanii de informare și să organizeze târguri și întâlniri cu părinții și diverși specialiști, pentru a asigura o informare corectă și completă privind învățământul dual.