Epopeea mutării la Cluj Napoca a celor 39 de angajaţi ai Direcţiei Regionale Vamale Oradea nu s-a încheiat, în ciuda promisiunilor politicienilor.
Angajaţii au anunţat că vineri, de la ora 14.30, vor picheta sediul Prefecturii Bihor, ca o reacţie faţă de ordinul primit pentru mutarea, începând cu data de 20 octombrie, la Cluj.
Întrebat joi, de BIHOREANUL, cum se face că angajaţii trebuie să-şi împacheteze lucrurile, deşi el însuşi spusese, în urmă cu o lună, că a obţinut promisiunea vicepremierului Liviu Dragnea că Direcţia rămâne la Oradea cel puţin în acest an, Ioan Mang a dat-o cotită.
"Ieri (n.r. miercuri) m-am interesat de situaţie şi am aflat cu surprindere că angajaţii au dat în instanţă conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi pe 17 (n.r. octombrie) au termen. Dacă instanţa va spune că trebuie să plece şi hotărârea rămâne definitivă, nimeni nu mai poate să facă nimic", a declarat Ioan Mang, joi, într-o conferinţă de presă.
Întrebat, concret, de ce el şi colegii săi parlamentari, Florian Bodog şi Ioan Sorin Roman, care s-au lăudat că au obţinut chiar acordul ministrului Finanţelor pentru amânarea deciziei mutării, n-au reuşit să păstreze sediul direcţiei la Oradea, Ioan Mang a sugerat că de vină ar fi chiar angajaţii Direcţiei Vamale, "care n-au avut răbdare".
"Factorul politic a intervenit şi s-a amânat cu o lună hotărârea (n.r. de mutare la Cluj Napoca) prin decizia doamnei ministru, vă amintiţi când au fost în audienţă la dumneaei domnul senator Bodog cu domnul deputat Roman. După o săptămână, domnul preşedinte ANAF a dat o dispoziţie, cu data de 8 trebuiau să se mute. Apoi a fost o discuţie şi s-a amânat. Dânşii (n.r. angajaţii Direcţiei Vamale Oradea) între timp n-au avut răbdare şi au dat în judecată. Atunci decizia ANAF a fost să dea un termen de 20 pentru mutare", a declarat Ioan Mang,insinuând chiar că dacă angajaţii nu ar fi contestat ordinul în instanţă, nu li s-ar fi cerut să se mute. "Puteam să facem şi altceva", a spus el, fără să zică şi ce anume.
Mai mult, şeful PSD Bihor nu mai este la fel de convins că mutarea Direcţiei este o greşeală, aşa cum era în luna august, când spunea că nu se justifică din niciun punct de vedere, nici măcar al funcţionării instituţiei.
"Mutarea la Cluj este o greşeală pentru cele 39 de familii. Nu mă pot pronunţa dacă este greşeală din punct de vedere a funcţionării ANAF. Directorul ANAF spune că nu poate conduce, nu are cu cine vorbi. Nu are cui să dea ordine şi nu are cine să îi raporteze, toţi sunt la distanţă. Conduceţi dumneavoastră prin telefon...", a mai spus Mang.