140.000 de angajaţi MAI vor avea salariile tăiate. Sindicaliştii din poliţie ameninţă cu proteste, după ce au fost anunţaţi printr-un document al Direcţiei Financiare din cadrul MAI şi semnat de ministrul Traian Igaş că le este redusă norma de hrană cu aproximativ 550 de lei din lipsa fondurilor. Adică de la 700 de lei la 150 de lei. 

Liderul Pro Lex, Vasile, Lincu, a declarat că legea 69/2010 care prevede că MAI are obligaţia, pentru a se încadra în buget, să ajusteze sporurile facultative şi care nu sunt în cuantum fix, respectiv salariul de merit şi de execelenţă. Liderul sindical a susţinut că în continuare se vor da aceste salarii de merit şi de excelenţă.

Vasile Lincu a mai afirmat că în nota ministerului se arată că diferenţa oprită din norma de hrană va fi dată la sfârşitul lunii iunie sau luna viitoare, dar a subliniat că acest lucru este posibil să nu se întâmple pentru că nu sunt fonduri. Potrivit unor surse, măsura de reducere a normei de hrană va afecta aproximativ 140.000 de angajaţi ai MAI.

Ministrul Traian Igaş, a declarat, marţi, că restructurarea MAI trebuie făcută neapărat, întrucât în caz contrar există riscul să nu mai poată fi plătite în integralitate salariile celor angajaţi în structurile MAI. Întrebat dacă mai sunt suficienţi bani pentru plata angajaţilor din structurile MAI de la 1 iulie, ministrul a evitat să dea un răspuns exact, susţinând că nu doreşte să discute despre cifre şi că în momentul când va anunţa numărul celor care vor fi disponibilizaţi va oferi toate detaliile legate de acest aspect.

Poliţiştii ameninţă cu proteste. "Există informaţii şi temeri că oamenii vor înceta lucrul, pentru că nu mai au motivare nici salarială, nici materială, de niciun fel. Se încearcă umilirea publică a poliţistului român. Domnul Igaş forţează, iar orice lucru dus către extrem produce un mare salt. Să aibă grijă de vrea să facă cu Poliţia din această ţară, pentru că oamenii nu mai suportă", a declarat consilierul juridic al SNPPC, Dumitru Coarnă.

Traian Igaş declara, luni, la Guvern, că angajaţii MAI vor primi în luna decembrie salarii reduse cu 30 la sută dacă programul de disponibilizare a poliţiştilor nu va fi derulat.

Camera Deputaţilor nu a adoptat, marţi, proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate 150 de voturi "pentru", 132 "împotrivă" şi opt abţineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile.