Reprezentantul angajaţilor de la mina Băiţa, Alexandru Iştoc, a declarat joi pentru BIHOREANUL că toţi cei 25 de angajaţi sunt decişi să sisteze munca dacă nu li se va rezilia contractul colectiv de muncă până la data de 22 decembrie.

"Oamenii sunt nemulţumiţi şi supăraţi că nu şi-au primit niciun salariu din 26 februarie, dar şi de condiţiile în care lucrează. Au nevoie de piese la pompe, de diferite lucruri pentru a putea munci şi nu-i cine să le asigure", a declarat Iştoc. Reprezentantul angajaţilor a explicat că mina de la Băiţa a fost exploatată de firma Mineral Mining, dar, după numeroase proteste ale minerilor, finanţatorul suedez al firmei a renunţat la exploatare, făcându-i pe mineri acţionari ai Mineral Mining. Ulterior, mina a fost preluată de firma Olservmin din Motru. "Olservmin e acum unic acţionar, iar directorul general zice că aşteaptă să vină investitorii. Doamne dă să vină un investitor, dar pe noi nu ne interesează decât să luăm ceva bani", a mai spus Iştoc.

Potrivit acestuia, contractul colectiv de muncă expiră la data de 8 ianuarie, dar angajaţii vor să fie disponibilizaţi şi să primească măcar un salariu înainte de Crăciun.

În cazul în care cei 25 de angajaţi sistează munca, ei fiind responsabili cu securitatea minei, galeriile se vor inunda şi pot ajunge chiar să explodeze. În plus, potrivit lui Iştoc, dacă apa din mină nu este pompată, reziduurile radioactive ar ajunge în pânza freatică.