Circa 25 de angajaţi ai societăţii Oradea Transport Local s-au adunat marţi, în jurul orei 11, în faţa sediului firmei pentru a protesta împotriva conducerii, care nu ar fi respectat Contractul Colectiv de Muncă.

"Contractul, semnat în această vară, prevede la art. 63, aliniatul 3, creşteri salariale pe lunile octombrie şi noiembrie, care nu au fost respectate", a declarat Virgil Mînzu, liderul sindicatului Transloc.

Într-o informare elaborată de nemulţumiţi se precizează că, potrivit aliniatului precizat mai sus, "în lunile octombrie - noiembrie 2012 părţile semnatare ale CCM la nivel de societate trebuiau să negocieze o creştere salarială al cărei cuantum trebuia să fie între 2% şi 10%, în funcţie de posibilităţile financiare ale societăţii. Această creştere salarială trebuia aplicată tuturor salariaţilor membri sau nemembri de sindicat".

Liderul sindical afirmă că a trimis mai multe adrese către conducerea OTL, dar singura la care i s-a răspuns a fost sesizarea în legătură cu protestele pe care le organizează. "Ne-au transmis că ne convoacă la discuţii pe 10 decembrie. Este târziu...", a adăugat Mînzu.

La protestul de marţi, directorul OTL Csuzi Istvan a coborât la nemulţumiţi şi a încercat să le explice punctul de vedere al societăţii, fiind apoi interpelat cu diverse nemulţumiri mai mult sau mai puţin legate de scopul protestului.

Csuzi a declarat pentru BIHOREANUL că interpretarea angajaţilor asupra CCM este una greşită. "Contractul spune că în urma rezultatelor lunilor octombrie şi noiembrie se va purta o negociere pentru a aplica o mărire în funcţie de aceastea. Rezultatele lunii octombrie le avem, până în 10 decembrie le vom avea şi pe cele din noiembrie, iar atunci vom fi apţi pentru discuţii reale, cu cifrele în faţă", a spus directorul OTL.

El a afirmat că actul nu prevede creşterea salariilor tuturor angajaţilor, ci despre o "modificare pe fond de salarii". "Propunerea conducerii este o unificare a grilelor de salarizare. Asta ar însemna o mărire pentru majoritatea şoferilor şi vatmanilor, căci doar o treime sunt acum în grila superioară, iar prin această modificare i-am trece pe toţi în această grilă", a mai precizat Csuzi Istvan, care a adăugat că în ultimii trei ani salariile şoferilor şi vatmanilor au crescut cu aproape 30%.

Directorul a mai spus că i-a chemat pe protestatari şi pentru ziua de 5 decembrie pentru a pregăti negocierile din 10 şi pentru a discuta alte probleme ale societăţii.

Deocamdată, însă, sindicaliştii sunt decişi să protesteze în fiecare zi până vineri, pe ture, între orele 11 şi 16, manifestarea fiind aprobată de Primărie. Totuşi, şoferii şi vatmani nu protestează în timpul serviciului, ci înainte sau după ce au ieşit din tură, pentru a nu afecta transportul în comun.