"Penitenciarul Oradea a desfăşurat miercuri un exerciţiu de alarmare la care a participat un efectiv de 237 funcţionari publici cu statut special din cadrul unităţii", se arată într-un comunicat trimis de instituţie.

Au fost efectuate exerciţii privind două situaţii tactice. Mai exact au fost gândite metodele de intervenţie în cazul unei revolte a întregului efectiv de puşcăriaşi cazaţi pe o secţie de deţinere, dar şi baricadarea în cameră a unui număr de cinci deţinuţi.

"Au fost două teme de dezbatere, iar angajaţii Penitenciarului au participat practic la un exerciţiu tactic pentru a se stabili strategia abordată în eventualitatea unor astfel de situaţii", a declarat Adrian Bungău, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

Tot miercuri, personalul Penitenciarului a percheziţionat 270 de persoane private de libertate din cadrul a 37 camere, pe secţii şi în alte locuri unde acestea au acces. "Au fost descoperite şi ridicate obiecte interzise a fi păstrate de către deţinuţi, astfel: hârtie abrazivă, flacoane tip ganteră, reviste cu caracter obscen, o bucată de sârmă, lame tip BIC", se mai arată în comunicat.

Exerciţiul desfăşurat miercuri a fost declanşat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi a fost desfăşurat simultan în toate unităţile penitenciare din ţară.

"Astfel de acţiuni vor continua şi au drept scop dezvoltarea abilităţilor personalului şi a capacităţii de intervenţie rapidă pentru soluţionarea eficientă a incidentelor critice şi operaţionale, dar şi menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a locurilor de deţinere", se precizează în informarea trimisă de Penitenciarul Oradea.