Terasele și restaurantele din zona centrală a Oradiei - Piața Unirii, strada Republicii și pietonala Alecsandri - nu au luat parte la protestul organizat, miercuri, de reprezentanții HoReCa din toată țara. Timp de o oră, angajații ar fi trebuit să își întrerupă activitatea și să iasă cu pancarte în fața localurilor, cerând redeschiderea incintelor și ajutor din partea Guvernului. 

Nici nu știau 

Reprezentanții Organizației patronale a hotelurilor și restaurantelor din România au anunțat în urmă cu câteva zile că vor protesta, dorind să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că Guvernul nu a găsit încă nicio soluție pentru a ajuta industria cea mai afectată de pandemia de Covid-19 și că nu au primit răspunsuri la numeroasele scrisori trimise.

Miercuri, între orele 17 și 18, angajații de la terase și restaurante trebuiau să iasă din localuri cu pancarte care să aibă mesaje de genul „Vă pasă de familiile celor 400.000 de angajaţi?", dar și să nu mai muncească în acel interval de timp. 

În centrul Oradiei, însă, toate localurile funcționau, unele dintre ele fiind aproape goale. „Nici nu știam că există un protest. Șeful nu ne-a spus nimic. Dar oricum astăzi nu a fost nimeni pe aici din cauza ploii”, a spus o tânără ospătara a unei cafenele de pe pietonala Alecsandri.

Alți angajați, chiar dacă au aflat de protest, nu au primit acordul patronilor pentru a opri lucrul. „Noi știm că este un protest, dar șeful nu vrea să facem”, a spus o angajată de la Cyrano.

„Astăzi este oricum o zi compromisă, pentru că a plouat mult și nu am avut clienți. Puteam protesta toată ziua, căci oricum nu prea am avut comenzi”, a spus Adriana Flefle, managerul localului RA Bistro & Caffe.

„Meniul zilei: Șomaj”

În alte orașe din țară, angajații din HoReCa au ieșit cu zecile în stradă. În Sibiu, terasele localurilor au fost decorate încă de dimineață cu planșe pe care erau scrise mesaje precum „Meniul zilei: Șomaj”, „O industrie izolată fără a fi testată” și „Nu Covid-ul ne omoară, ci ignoranța voastră”. 

(Sursa foto: Oradesibiu.ro) 

Înainte de criza generată de epidemia Covid-19, industria HoReCa număra 40.000 de societăți comerciale, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro și circa 400.000 de angajați. În prezent, cifra de afacerin a scăzut cu aproximativ 70% față de primele șase luni ale anului trecut, iar 40% dintre operatori și-au suspendat activitatea din cauza pandemiei.