Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la fostul ministrul al Muncii, Ioan Botiş, cerându-i să-l cerceteze pentru infracţiunea de conflict de interese. Inspectorii ANI susţin că sunt indicii temeinice că Botiş ar fi săvârşit această infracţiune.

ANI s-a autosesizat pe 19 aprilie, după ce în presă s-a dezvăluit că un ONG care avea sediul acasă la Botiş şi la care soţia fostului ministru este angajată, derulează un proiect cu bani europeni şi de la bugetul de stat, taman printr-o agenţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, mai precis prin Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa.

Inspectorii ANI susţin că săvârşirea infracţiunii de conflit de interese a constat în "îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

După ce povestea a fost făcută publică, Botiş şi-a dat demisia din funcţia de ministru. Emil Boc este minisrul interimar al Muncii.