ANI: Să se confişte!

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea confiscarea sumei de 618.724 de lei, adică aproximativ 150.000 de euro, din averea fostului deputat PSD Claudiu Pop, pe motiv că această parte din averea sa nu poate fi justificată.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul ANI, în urma evaluărilor declaraţiilor de avere şi a datelor şi informaţiilor privind averea soţilor Claudiu şi Daniela Pop, în perioada 17 decembrie 2004 - 17 decembrie 2008, adică de-a lungul mandatul de deputat e care pesedistul l-a avut, cei doi deţineau trei clădiri în Oradea şi 14 conturi la diferite bănci comerciale.

"Inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării legislaţiei în vigoare, constând în existenţa unei diferenţe semnificative, în cuantum de 618.724,11 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării în demnităţii publice de Deputat în Parlamentul României", se arată în comunicatul ANI.

Comunicatul mai relevă că cei doi soţi ar avea o avere totală de peste 1,26 milioane de lei.

Mai sărac, nu mai bogat

De cealaltă parte, pesedistul Claudiu Pop, care în prezent este directorul comercial al Companiei de Apă Oradea, susţine că a aflat din presă de decizia ANI. "Am fost contactat de reprezentanţi ai Agenţiei şi marţea trecută m-am dus acolo, dovedind că sunt de bună credinţă, cu actele doveditoare", a declarat pentru BIHOREANUL Claudiu Pop.

Potrivit acestuia, la finalul mandatul de deputat n-a fost deloc mai bogat decât la început, după cum susţine ANI, ci din contră, mai sărac. "În 2006 am primit prin donaţie, cu act notarial, un teren de la părinţi, pe care am început să-mi construiesc o casă. Am primit un împrumut, tot cu act notarial, de la părinţi pentru construcţie, iar când mi s-au terminat banii, am făcut un împrumut bancar de 55.000 de euro. Totul se vede în acte", spune Pop.

Despre cele 14 conturi bancare, fostul deputat spune că sunt o fabulaţie. "Am un card la banca de la care îmi iau salariul de la Compania de Apă, două conturi bancare de la băncile de unde am luat împrumuturi şi încă un card de pe vremea când eram subprefect, la o altă bancă, tot pentru salariu", spune Pop.

Claudiu Pop susţine că nu îşi dă seama de unde ar fi putut ANI să culeagă datele pe care le-a făcut publice, însă bănuieşte că o sursă ar putea fi faptul că locuinţa sa din Oradea, o vilă, este evaluată la valoarea aproximativă de 250.000 de euro. "Dar eu n-am investit în ea decât aproximativ 100.000 de euro şi întreaga sumă pot să o justific cu acte. Însă legea aşa mi-o clasifică, în funcţie de diferiţi coeficienţi, şi valoarea sa, la care se aplică impozitul, e de aproape 250.000 de euro", spune peseditul.

Dă ANI în judecată

Claudiu Pop, care este şi preşedintele PSD Oradea şi a fost desemnat drept candidatul USL pentru Primăria Oradea în sondajele pe care organizaţia le face, susţine că întreaga cercetare pe care ANI a făcut-o are iz de înscenare politică.

"După ce am fost deputat, am fost un an subprefect. Nimeni nu m-a întrebat nimic atunci. E ciudat cum mă întreabă acum, când sunt candidatul USL în sondaje. Mai mult, când am întrebat de unde a pornit cercetare, inspectorii de la ANI mi-au zis că s-au autosesizat dintr-un ziar din Oradea, "Cetăţean de Oradea". Le-am spus că acest ziar n-a existat şi nu există, dar nu a contat", mai spune Pop.

PSD-istul n-a primit încă punctul de vedere al ANI şi a aflat despre acţiunea Agenţiei din presă, însă susţine că de îndată ce va fi înştiinţat, va da în judecată ANI.