De câteva zile, în ţarcurile de la Grădina Zoologică pot fi admirate trei frumoase exemplare de sex feminin din specia lup arctic, având vârste de unu, doi, respectiv patru ani, primite în urma unei colaborări cu Zoo Brno (Cehia). Tot de aici au fost aduse şi două femele de suricate, ambele născute în 2020, care s-au alăturat celorlalte nouă exemplare deţinute deja.

O noutate pentru vizitatorii Zoo Oradea este şi o pereche de tigri siberieni, pe nume Freddy (masculul), în vârstă de 5 ani, şi Frida (femela), în vârstă de şase ani, transferaţi de la Wild Park Resort Zoo din Veľká Lomnica (Slovacia).  

"După o carantină de trei săptămâni, lupii abia au aşteptat să iasă afară, în ţarc. S-au acomodat foarte bine, se simt în largul lor şi stau mai mult afară. Tigrii încă sunt reticenţi la spaţiul exterior, în cazul lor acomodarea mai durează. În schimb, aşa cum era de aşteptat, suricatele s-au integrat fără probleme în grup", menţionează dr. Alexandru Sârbu, medicul veterinar al Grădinii Zoologice Oradea.

Cele două noi feline se alătură mai vechiului prieten al vizitatorilor Zoo, tigrul Ares, adus cu câţiva ani în urmă de la Debreţin şi ajuns acum la vârsta de 16 ani. Tigrul siberian este cel mai mare dintre cele opt subspecii de tigru şi cea mai mare felină în viaţă. Este o specie extrem de periclitată, aproape în pragul dispariţiei.

"Pandemia de coronavirus a îngreunat foarte mult activitatea grădinilor zoologice, mai ales în ceea ce priveşte aducerea de noi animale. Cu atât mai mult, ne-am bucurat că am reuşit să fructificăm această oportunitate venită din Cehia şi Slovacia. Îi invităm pe bihoreni, şi nu numai, să ne calce pragul şi le promitem că vor găsi aici o oază de linişte şi relaxare, mai ales în această perioadă dificilă când au puţine variante de petrecere a timpului liber", precizează administratorul Zoo Oradea, Florin Ienciu.

Programul de vizitare a Grădinii Zoologice în perioada aprilie-august, valabil inclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale, este zilnic, între orele 9-19 (până la ora 18, la casierie).

Loredana Buz
Consilier relaţii publice ADP Oradea