Animalele acestui articol sunt fictive. Ele sunt hârtia, punga şi omul. Animalul cu două picioare. Fenomenul se petrece zilnic, pe Bulevardul Dacia şi nu numai.

Din maşină, cum ieşi din giratoriul cu Decebal, te întâmpină ca la carnaval. Doar să adie vântul... Mai întâi, o foaie de reclamă "uitată" de careva pe drum te salută din zbor. Coşurile de gunoi zac goale... Îi zâmbeşti, bineînţeles, că e frumos colorată. Vizavi de TVS un bou îţi taie calea. Incredibil ce tacticos calcă iarba de pe spaţiul care desparte cele două sensuri. Au fost mulţi, în timp, căci s-a format o potecă deja bătucită. Îi zâmbeşti tâmp şi lui... Apoi te fereşti involuntar de punga ce-ţi tamponează parbrizul. Al naibii animal, chiar am văzut-o cum şi-a luat zborul de pe asfalt, cătând impactul! Se mulează pe ştergătorul de parbriz şi se ţine cu dinţii, cu fălcile fâlfâindu-i-se din cauza vitezei...

Dintr-un jeep Missubmişi, care-mi intră brusc în faţă, fără semnalizare, de pe banda doi, blondei din dreapta şoferului îi sare pur şi simplu din mână staniolul ciocolatei! De data asta îmi zâmbeşte ea. Zeflemitor. Lui Mişi, şoferul, ţigara îi zboară în flic-flac-uri pe geam. Ar trebui sesizat RAR-ul: cum naiba lasă în circulaţie maşini fără semnalizatoare şi scrumiere?!?

În zona caselor de schimb valutar, dintr-un microbuz nemţesc, cu număr de Neamţ, o vacă adastă pe spaţiul verde după care strigă turmei din microbuz: "Haidi băi dincuacii, cî ie mai ieftin!". Vacile, evident, o urmează pe imaş... Molfăind un hotdog, îmi zâmbeşte şi ea, lăsând frâu liber şerveţelului spre parbrizul meu. Cu partea cu muştarul! PET-ul care se rostogoleşte abia l-am mai simţit sub roţi... Ceva mai încolo, Poliţia Locală pândeşte boii parcaţi neregulamentar. Vacile scapă. La noi. "Dincolo" îşi pun tacticos gunoiul în poşete, iar PET-urile, culmea!, nimeresc tomberoanele...

La zig-zaguri, o vacă cu un copilaş de mână (!), slalomând printre maşini, tot peste spaţiul verde, evită pasajul subteran. Evită sau e vită? Pe vită o mai înţelegi, îi e lene, dar copilaşul ce vină are?

Dan Stan, băgător de seamă