Odată cu toamna, debutează un nou sezon cultural, cu simfonii, arii din opere, drame și comedii... 

Cele două teatre locale au dat deja startul premierelor, în timp ce Filarmonica de Stat, după o vară cu concerte în aer liber care au strâns mii de orădeni, se pregătește să deschidă stagiunea 2023-2024 cu compoziții remarcabile și invitați speciali. BIHOREANUL vă prezintă câteva dintre tentațiile ce se anunță.

Geniul lui Beethoven 

„Vă invităm să luați parte la o aventură muzicală care iese din tipare, în stagiunea «Sonora: Ecouri și Orizonturi 2023 - 2024». Acest nume sugerează o varietate de opere muzicale care explorează atât tradiția (ecourile), cât și inovația sau posibilitățile viitoare (orizonturile)”, spune Carmen Rus, directoarea Filarmonicii de Stat Oradea. „Această stagiune nu este un muzeu, ci un laborator viu și, sperăm noi, o casă pentru voi”, adaugă ea. 

Stagiunea va fi deschisă pe 21 septembrie, când pe scena sălii Enescu-Bartók vor urca Orchestra și Corul Filarmonicii, alături de soliștii Diana Țugui, Antoanela Bârnat, Marius Budoiu și David Pogana. Sub bagheta lui Cristian Oroșanu, aceștia le vor oferi melomanilor orădeni „Missa Solemnis”, de Ludwig van Beethoven, prezentată drept „una dintre cele mai mari opere sacre ale lui Beethoven”. „Geniul lui Beethoven” va fi celebrat și într-un alt concert al Filarmonicii orădene, programat sub acest generic, pe 5 octombrie. Ce veți putea audia? Concertul pentru pian și orchestră denumit „Imperialul” și Simfonia nr. 3 „Eroica”. La pupitru va fi Mihnea Ignat. 

Suflu tânăr 

La Oradea sosesc și mai mulți dirijori tineri, care vor conduce orchestra prin „labirintul” unor compoziții remarcabile. „Eleganță și pasiune” este numele concertului care va fi dirijat, pe 12 octombrie, de croatul Andrej Vesel, absolvent în 2015 al Academiei de Muzică din Zagreb care a studiat apoi arta dirijorală la Viena, adunând colaborări cu orchestre importante și premii în țara natală. Concertul de la Oradea va cuprinde Uvertura operei Nabucco (G. Verdi), Rapsodie pe o temă de Paganini (S. Rahmaninov) și Concert pentru orchestră (W. Lutosławski), iar solist va fi pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu. 

Moldoveanul Cristian Spătaru se întoarce la Oradea pe 19 octombrie, când va dirija un concert cu arii din opere celebre, precum „Il trovatore”, „Tosca” sau „Carmen”. Un alt tânăr care va urca la pupitrul Filarmonicii orădene este Mircea Pădurariu, pentru a conduce, pe 9 noiembrie, un concert ce va marca 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski. 

Cruzime și tandrețe 

Teatrul Regina Maria a început deja stagiunea 2023-2024 cu premiera „Cruzime și tandrețe” (foto), o reinterpretare contemporană după „Trahinienele” lui Sofocle, semnată de Martin Crimp. Spectacolul a avut premiera pe 24 august, urmând să fie reprezentat, firește, și în continuare. 

(sursa foto: Teatrul Regina Maria / DeFoto)

Luna aceasta, mai precis pe 24 septembrie, va fi prezentată o a doua premieră a trupei Iosif Vulcan. Este vorba despre „Floare de cactus”, după un text de Pierre Barillet și Pierre Grédy, o comedie care s-a bucurat de succes pe Broadway și în cinematografie, cu două ecranizări celebre, una premiată la Oscar și Golden Globes. „Spectacolul va fi pus în scenă de Daniel Vulcu și spune povestea unui medic stomatolog, cam fustangiu, care minte pentru a fugi de angajamentele de cuplu și apoi se aruncă într-o serie de alte minciuni și într-un joc al identităților false în încercarea de a scăpa din propria capcană”, transmite Florina Dometi, secretar literar al TRM. 

Toamnă cu teatru 

Teatrul pregătește o a treia premieră: „Cyrano de Bergerac”, de Martin Crimp, adaptare liberă a capodoperei lui Edmond Rostand, care la Oradea va fi pusă în scenă de regizorul Horia Suru. „Povestea păstrează ideea de bază: Cyrano, un geniu al limbajului și al ritmului, o iubește în secret pe frumoasa Roxane, dar aceasta e îndrăgostită de frumosul și nearticulatul Christian. Cyrano devine intermediar în relația dintre Roxane și Christian, iar de aici se formează un triunghi amoros emoționant și adesea comic”, transmite reprezentanta TRM. 

Vor putea fi văzute totodată spectacole de succes din stagiunile anterioare, ca „Locotenentul din Inishmore”, „Ultimii” și „Fiul”. Merită spus că Teatrul Regina Maria a inițiat un program de schimburi culturale în cadrul căruia Oradea va găzdui spectacole ale altor teatre din țară, iar actorii trupei Iosif Vulcan vor juca la rândul lor în deplasare. 

Pe de altă parte, Trupa Arcadia pregătește, pentru luna octombrie, premiera „Muzicanții din Bremen”, o adaptare după basmul Fraților Grimm, dramatizarea și regia aparținându-i lui Ciprian Huțanu. 

Teatrul Szigligeti a început stagiunea pe 3 septembrie, cu musicalul „Castelul de spini”, prezentat în teatrul de vară al Cetății, iar actorii maghiari pregătesc, pentru 16 septembrie, premiera „Podul” (A padlás), un alt musical maghiar clasic. 

Se arată, așadar, o toamnă bogată...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!