Consumatorii casnici şi noncasnici nu vor plăti pentru racordarea la reţeaua de gaze naturale, a decis Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), printr-un ordin adoptat vinerea trecută. Operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze, însă acestea vor fi, ulteirior, recuperate prin tarifele de distribuţie.

Acest lucru se va aplica pentru solicitanţii din categoria viitorilor clienţi casnici şi noncasnici care depun cerere pentru realizarea unui racord PM necesar alimentării cu gaze naturale, scrie Adevarul.ro. 

"Costurile cu obiectivele/conductele necesare racordării sunt suportate de OSD şi sunt recunoscute în tariful de distribuţie în conformitate cu prevederile Legii", arată ordinul adoptat. În vederea racordării la SD, solicitanţii, viitori clienţi finali casnici, vor trebi să depună la operatorul sistemului de distribuţie o cerere de racordare.

Pentru realizarea racordării solicitanţilor se parcurg următoarele etape: depunerea şi înregistrarea la OSD a cererii de racordare la sistemul de distribuţie, însoţite de o serie de documente şi achitarea tarifului de analiză a cererii, după caz, mai arată Adevarul.ro.

Între documentele necesare se numără unele care să ateste dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra terenului/terenurilor şi/sau construcţiei unde sunt amplasate obiectivele/sistemele pentru care se solicită racordarea.