Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a refuzat solicitarea comună trimisă de Primăria Oradea şi Primăria comunei Sînmartin pentru excluderea acestor unităţi administrativ-teritoriale din perimetrele petroliere EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix.

După cum se ştie, în 2010, cele două perimetre, întinse pe câte o mie de metri pătraţi fiecare, au fost concesionate de ANRM companiei NIS Petrol, care astfel are dreptul să exploreze şi să exploateze resursele de petrol şi gaze din subsolul acestor zone. Oradea se regăseşte în ambele perimetre, în timp ce Sânmartinul se află doar pe raza perimetrului care i-a şi "furat" denumirea staţiunii Băile Felix.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu (foto), a invocat în refuzul său faptul că acordurile de concesiune au fost deja ratificate prin Horărâre de Guvern, dar şi că lista acestor perimetre a fost publicată înainte de licitarea lor, respectându-se astfel "regulile procedurale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale". Altfel spus, Duţu transmite că cele două primării trebuiau să-şi manifeste nemulţumirea faţă de includerea lor în cele două perimetre înainte ca ele să fie concesionate.

"Dat fiind că nu s-a dat curs solicitării noastre, în perioada următoare ne vom consulta cu primarul comunei Sînmartin, urmând să decidem asupra acţiunilor viitoare, care se pot concretiza printr-un demers de natură juridică", a declarat primarul Ilie Bolojan.

În solicitarea trimisă în februarie către ANRM, cei doi edili, Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, argumentau că activităţile petroliere ar putea compromite potenţialul de apă geotermală a celor două UAT-uri, dar şi dezvoltarea Zonei Metropolitane Oradea, dezvoltare care este în strânsă legătură cu turismul balnear din Băile Felix şi 1 Mai.