CET a rămas fără licenţa de operare. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a retras licenţa de furnizare şi distribuţie termică a operatorului, într-o şedinţă desfăşurată miercuri la sediul instituţiei, la care a luat parte şi managerul CET, Dragoş Gligor şi juristul instituţiei, Sorin Husăsan.

"Comisia de analiză şi de licenţă a ANRSC a votat astăzi retragerea licenţei de furnizare şi distribuţie termică", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, managerul Electrocentrale, Dragoş Gligor.

Decizia nu îi va afecta însă, deocamdată, pe locuitorii Oradiei, care vor beneficia în continuare de căldură şi apă caldă. "Decizia ANRSC înseamnă că CET va putea opera în următoarele 90 de zile, după care Primăria trebuie să organizeze o licitaţie pentru un nou operator. Dacă nu se va prezenta nimeni, vom putea asigura tot noi acest serviciu încă 12 luni", a completat Dragoş.

Managerul Electrocentrale a confirmat că decizia ANRSC survine în urma unor controale efectuate de subalternii orădeanului Mircea Matei, care au reţinut, în esenţă, practicarea unui tarif neunitar la nivelul oraşului. ANRSC impută societăţii că ar fi încasat necuvenit peste 2,4 milioane de lei (adică peste 500.000 de euro) motiv pentru care i se cere restituirea sumelor către cetăţeni, prin diminuarea facturilor viitoare.

Diferenţele provin din preţurile de facturare între consumatorii din Ioşia, recent preluaţi de la Transgex (care plăteau până în noiembrie doar 103 lei pe gigacalorie, iar peste iarnă li s-a facturat 193 lei gigacaloria) şi ceilalţi orădeni, care achită 235 lei, dar şi din diferenţele între tarifele practicate către agenţii economici racordaţi la reţeaua primară şi cei care au puncte termice.

Gligor a afirmat că, probabil, decizia ANRSC va fi atacată în instanţă, dar o asemenea decizie va fi luată de conducerea Electrocentrale în urma unor consultări cu Primăria.

UPDATE:

Fugind din nou de BIHOREANUL, Mircea Matei a prezentat decizia ANRSC de retragere a licenţei într-un comunicat transmis întregii prese locale, mai puţin ziarului nostru. Potrivit documentului, licenţa a fost ridicată "ca urmare a încălcării flagrante şi repetate a legislaţiei în domeniu, a nerealizării măsurilor de conformare dispuse şi nerespectării condiţiilor asociate licenţei", în urma a trei controale dispuse la CET Oradea în lunile decembrie, ianuarie şi februarie.

În ansamblu, în el se specifică faptul că CET practică tarife neunitare la nivelul oraşului, iar ca urmare a încasat necuvenit peste 2,4 milioane de lei. ANRSC reproşează societăţii Electrocentrale inclusiv că a refuzat să furnizeze apă caldă şi căldură locuitorilor din Ioşia, preluaţi de la Transgex, care nu au avut contracte încheiate cu CET, şi că, mai mult, niciun contract încheiat între CET şi utilizatori nu ar fi întocmit conform cu contractul cadru aprobat de ANRSC în 2008, cele ale Electrocentrale conţinând "clauze abuzive".

Reprezentanţii instituţiei mai susţin şi că preţul de facturare a gigacaloriei a fost mai mare decât preţul reglementat de ANRSC şi ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei). Atât operatorii economici alimentaţi din reţeaua publică de transport cât şi cetăţenii ar trebui să plătească doar 188,91 lei pe gigacalorie, şi nu 261,69, respectiv 235,52, cât li s-a facturat în perioada controalelor.

Pe lângă restituirea sumelor către cetăţeni prin diminuarea facturilor viitoare, ANRSC a mai dispus societăţii de termoficare să reducă valoarea facturii către locuitorii preluaţi de la Transgex (despre care spune că le-a întrerupt "abuziv" agentul termic) "cu contravaloarea energiei termice nelivrate", şi să înainteze tututor contribuabililor contracte noi şi conforme.