Expoziţia Mondială este un eveniment de rezonanţă globală, cu un mare impact economic şi cultural. Acesta se organizează o dată la cinci ani şi durează şase luni, astfel că delegaţiile naţionale se schimbă de mai multe ori pe perioada expoziţiei.

Delegaţia română e formată din câteva ansambluri, selectate de către Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Institutul Cultural Român şi Ministerul Culturii, care vor pleca pe rând la expoziţie, în mai multe grupe.

Atât Ansamblul Profesionist Crişana cât şi Ansamblul Nagyvarad au fost selectate pentru a reprezenta România la expoziţie.

Prima grupă, care va pleca pe 20 aprilie spre Shanghai, este formată din 24 de artişti ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana din cadrul Filarmonicii de Stat Oradea. Acesta a fost selectat pentru a prezenta spectacole de dans şi cântece tradiţionale româneşti în perioada 1 mai-15 iunie.

"Zilnic membrii Ansamblului Crişana vor prezenta dansuri şi obiceiuri din Bihor, dar şi din Moldova, Oltenia sau Muntenia. Din delegaţie fac parte şi patru solişti care vor interpreta melodii şi cântece din folclorul românesc", a declarat Albert Todor, directorul Filarmonicii de Stat, marţi, într-o conferinţă de presă.

Din delegaţia orădeană vor face parte, printre alţii, soliştii vocali Leontin Ciucur, Cornel Borza, Otilia Haragoş Seghedi şi Viorica Bradea, dar şi instrumentiştii Petrică Popa, Adrian Miescu şi Nicu Moldovan.

Membrii ansamblului Nagyvarad se vor deplasa în China la începutul lunii august. La expoziţie, aceştia vor prezenta dansuri şi cântece specifice minorităţilor din România.

Tema Expoziţiei Mondiale de la Shanghai 2010, unde 200 de ţări vor avea standuri, este "Un oraş mai bun, o viaţă mai bună", iar organizatorii se aşteaptă la aproape 70 de milioane de vizitatori.