Rectorul în exerciţiu Cornel Antal a câştigat alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii orădene, în urma alegerilor desfăşurate miercuri în sala de jocuri a Universităţii.

Transparenţă totală

După încheierea procesului efectiv de votare, toate buletinele de vot s-au răsturnat pe o masă, în faţa observatorilor şi jurnaliştilor. Pentru o transparenţă totală, preşedintele secţiei de votare a arătat fiecare vot şi a strigat, de fiecare dată, numele candidatului ales. În partea stângă au fost puse sufragiile pentru candidatul Constantin Ionescu, iar în partea dreaptă - cele pentru contracandidatul său, rectorul în exerciţiu Cornel Antal.

La finalul numărătorii, miercuri seară, "grămada" lui Antal a fost net mai consistentă decât cea a lui Ionescu, iar după toate probabilităţile Cornel Antal va primi un nou mandat la conducerea universităţii orădene.

Rezultatele nu au fost încă validate, dar după toate probabilităţile Antal a întrunit numărul de voturi necesar, adică 50% plus 1 din voturile participanţilor la scrutin. "Rezultatele provizorii sunt 620 de voturi pentru Cornel Antal şi 206 pentru Gheorghe Ionescu. Rezultatele finale vor fi anunţate joi dimineaţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Universităţii, Olimpia Popoviciu.

Preşedintele secţiei de votare, Ioan Hathazi, a declarat jurnaliştilor că personal a decis să numere în faţa presei şi a observatorilor, întrucât a dorit să demonstreze transparenţă totală. "Nimeni nu ne poate acuza că nu am fost transparenţi", a spus Hathazi, făcând referire la declaraţiile lui Ionescu de marţi, când acestea spunea că nu crede că în România există alegeri la care să nu se fure.

În instanţă!

De altfel, Ionescu, prezent la numărătoare, a declarat că este foarte mulţumit de transparenţa dovedită. Totuşi, el nu este mulţumit de alegeri, spunând că va contesta candidatura rivalului său în instanţă.

"Candidatura lui a fost una ilegală. O voi contesta în continuare", a spus el, arătându-se dezamăgit de numărul mic al voturilor strânse. "Sunt dezamăgit de colegii mei, că nu doresc o universitate modernă, dar le mulţumesc că au venit la vot. Însă în continuare acuz Biroul Electoral Universitar că trebuia să anuleze candidatura (lui Antal - nr)", a spus Ionescu.

Liderul sindical a fost însoţit de avocatul sindicatului Corpul Profesional Universitar, Kolozsi Arpad, care i-a susţinut declaraţia. "Este o victorie inutilă. Vom ataca în instanţă candidatura!", a spus acesta.

Ionescu a mai spus că nu îl va felicita pe Antal pentru rezultat, tocmai pentru că nu a fost un candidat legal. "Dacă era (n.r. un candidat legal), ne confruntam, eram în această seară împreună aici, ne felicitam la final... Dar nu pot face asta cu un infractor", a zis Ionescu.

Antal: "Alegerile nu s-au încheiat!"

Cornel Antal nu a fost prezent la numărătoarea voturilor, motivând ulterior acest lucru pentru BIHOREANUL prin faptul că n-a dorit să lase loc de interpretări, adică să se creadă că ar influenţa în vreun fel rezultatul alegerilor.

"Le mulţumesc foarte mult colegilor care au venit la vot pe acest frig. Celor care m-au votat le mulţumesc că au încredere în mine, iar pe ceilalţi îi asigur că mă voi strădui să fiu rector pentru toţi", a declarat Antal pentru BIHOREANUL.

Rectorul a mai precizat că trebuie ţinut cont că alegerile nu s-au încheiat acum. Asta pentru că ministrul Educaţiei este cel care trebuie să valideze alegerile, în cel mult 30 de zile, şi să confirme sau nu pe funcţie rectorul votat.

Rămâne de văzut, astfel, care va fi decizia noului ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, dat fiind că Antal a candidat pentru un mandat mai scurt, de 3 ani şi 4 luni. El a acumulat deja 4 ani şi 7 luni pe funcţia de rector, iar Legea Educaţiei îi interzice oricărei persoane să fie rector mai mult de 8 ani. Antal a profitat de faptul că legea nu reglementează mandatul provizoriu şi şi-a depus candidatura pentru un mandat mai scurt de 4 ani. De altfel, acesta este motivul pentru care Ionescu l-a contestat pe Antal de la început, considerându-l un candidat ilegal.