După ce secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Cătălin Baba informa printr-o adresă că nu poate candida pentru funcţia de rector nicio persoană care a mai ocupat această funcţie mai mult de 4 ani, rectorul Cornel Antal, afectat direct de această prevedere întrucât e rector din august 2007, spune că va cere explicaţii exacte pentru situaţia sa.

"Nu prea pot să comentez această adresă. Voi solicita Ministerului Educaţiei lămuriri concrete", a declarat Antal pentru BIHOREANUL. Mai precis, rectorul vrea să afle dacă mandatul său interimar e considerat ca un mandat obişnuit ori ba. "Nu a fost un mandat întreg, de patru ani", a spus el.

Astfel, Antal va candida pentru un nou mandat numai dacă Ministerul va spune că nu încalcă legea. "Candidatura depinde de răspuns. Sunt tot felul de interpretări ale legii. Dar dacă nu voi putea candida, nu va fi o problemă. E plin cimitirul de oameni de neînlocuit", a mai zis rectorul orădean, încercând să minimalizeze astfel efectul veştii că nu ar putea spera la un nou mandat. Pe de altă parte, Antal e optimist în privinţa situaţiei sale, amintind că legile nu se aplică retroactiv.

Întrebat pe cine va susţine dacă nu va putea candida, Antal a spus că "nu se bagă în aşa ceva". "Voi avea dreptul la un vot, ca oricare. Nu voi intra în jocuri de culise", a spus rectorul.

Adresa secretarului de stat Baba cuprinde o serie de precizări privind cine nu poate să candideze pentru un mandat de rector. Printre acestea, e prevăzut şi faptul că "o persoană nu poate fi rector dacă anii cumulaţi de conducere, în calitate de rector al aceleiaşi universităţi de învăţământ superior, indiferent de întreruperi, însumează între 4 şi 8 ani (un mandat întreg şi o fracţiune dintr-un al doilea mandat)". Întrebată de BIHOREANUL, directoarea de cabinet a lui Baba, Veronica Merticariu, a precizat că această prevedere se aplică inclusiv pentru rectorii care au avut mandate interimare.

Citeşte pe această temă şi articolul Lovitură pentru Antal: Nu are voie să candideze pentru un nou mandat de rector!