Deputatul PDL Cătălin Croitoru şi senatorul PDL Petru Filip, cel din urmă fost primar al Oradiei, au iniţiat un proiect legislativ prin care ar urma să fie eliminate locurile cu taxă de la universităţile de stat. Rectorul Universităţii din Oradea a vorbit, miercuri, despre ce s-ar întâmpla dacă proiectul ar deveni lege.

"Atunci când a apărut acest sistem (n.r. locurile cu taxă) la universităţile de stat, personal nu am fost de acord. Dar din acest motiv s-au redimensionat universităţile", a spus Antal. În anii următori, însă, finanţarea pe student de la bugetul de stat a scăzut, iar universităţile au început să folosească banii colectaţi din taxe. "A renunţa brusc la aceşti bani ar fi o prăbuşire financiară pentru universităţi şi ar crea probleme sociale foarte mari. La Oradea ar trebui concediate jumătate din cadrele didactice", a declarat rectorul orădean.

Totodată, Antal nu vede cum s-ar descurca universităţile private cu studenţii care nu mai intră la cele de stat, pentru că în acest sector nu s-au dezvoltat domenii importante precum medicina sau ingineria. Asta în condiţiile în care Filip şi Croitoru susţin, în proiectul legislativ, că sunt îngrijoraţi de soarta universităţilor particulare, ameninţate cu dispariţia.

Rectorul orădean a declarat că a discutat cu fostul primar al Oradiei despre această iniţiativă, iar Filip i-a explicat scopul ei. "De exemplu, universitatea noastră are 9.000 de studenţi bugetaţi şi 13.500 cu taxă. Însă veniturile din cele două părţi sunt egale, chit că numărul studenţilor nu este. Înseamnă că statul subvenţionează studenţi cu taxă", a spus Antal.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi acum se află în dezbatere la Senat. "Din câte ştiu, varianta de la Senat a fost modificată, în sensul că se propune nu eliminarea locurilor cu taxă, ci limitarea lor la un anumit procent", a precizat rectorul.

Oricare variantă va fi votată în final, cel mai probabil schimbările se vor petrece abia din toamna anului 2012, pentru studenţii care vor fi atunci anul I.