După ce miercuri la Universitatea din Oradea a ajuns o adresă a secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba, care spune că nu pot candida pentru funcţia de rector cei care au acumulat deja mai mult de 4 ani pe această funcţie, întrucât dacă ar câştiga un nou mandat ar ajunge să depăşească perioada maximă permisă de lege pentru un rector, adică 8 ani, rectorul orădean Cornel Antal, vizat de această prevedere, a anunţat ce are de gând să facă.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Antal a spus, aşa cum declarase miercuri pentru BIHOREANUL, că va cere ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să lămurească exact situaţia sa. Asta pentru că Antal a mai fost rector interimar din august 2007 până în martie 2008, când a fost ales pe funcţie.

Intitulându-se "rector de sacrificiu", întrucât a fost pus pe această funcţie după demisia lui Doru Maghiar, pe care DNA începea atunci să-l cerceteze, Antal zice că mandatul său de interimar nu poate fi considerat unul legitim, întrucât şi atunci legea prevedea că un mandat de rector ţine 4 ani, în timp ce el fusese numit prin ordin de ministru doar pentru 7 luni. Însă Antal a zis că nu vrea acum să interpreteze nici legea, nici adresa lui Baba, astfel că va aştepta lămuririle lui Funeriu.

Cert este că rectorul a încercat să arate că, dacă nu va fi lăsat să candideze, nu va fi extrem de afectat. "Universitatea nici nu începe, nici nu se sfârşeşte cu mine, şi sper că nu existe nicio persoană despre care să se spună că s-a sfârşit Universitatea cu acea persoană. Eu ţin foarte mult la Universitatea din Oradea, este singurul meu loc de muncă, nu am alte afaceri, firme, averi, case de vacanţă", a declarat Antal.

Totodată, rectorul a spus că, fie că va rămâne la cârma Universităţii, fie că nu, îşi doreşte ca Universitatea "să meargă în continuare pe drumul ascendent".

Pe de altă parte, Antal s-a arătat sceptic privind alte candidaturi. "Am colegi capabil, problema e că nu mulţi doresc să-şi asume răspunderea", a mai zis rectorul.

Citeşte pe această temă şi articolul "Antal cere ministrului Educaţiei să-i spună concret dacă mai poate candida pentru un nou mandat"