Guvernul a adoptat noile restricţii care vor fi valabile începând de luni, 9 noiembrie, în toată România. Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat, vineri, la prânz, noile reguli pe care vor trebui să le respecte românii, subliniind-o pe cea care impune purtarea măştii atât în spaţii închise, cât şi în cele deschise, în toată ţara.

De asemenea, şcolile trec în online, însă creşele şi after-school-urile pot rămâne deschise. Totodată, se închid toate pieţele şi târgurile agroalimentare, cu excepţia celor care funcţionează în spaţii deschise. 

Noaptea acasă. Magazinele se închid la ora 21

Deciziile au fost incluse într-o hotărâre adoptată vineri de Guvernul României, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Concret, masca de protecţie va trebui purtată în toate zonele ţării, indiferent de rata de infecţie, atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise, de către toate persoanele cu vârste mai mari de 5 ani. "Este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii viruslui, dacă va fi respectată", a precizat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă ţinută alături de secretarul general al Guvernului, Ionel Dancă. 

O a doua măsură importantă este aceea că MAGAZINELE, indiferent că se află în malluri sau nu, vor trebui să-şi închidă porţile la ora 21. Excepţie fac farmaciile, benzinăriile şi serviciile de livrări la domiciliu. 

De asemenea, Guvernul a decis că, începând din 9 noiembrie, este INTERZISĂ circulaţia noaptea, între orele 23 şi 5. Dr. Arafat a explicat că intervalul a fost decis căci în acele ore tinerii, de regulă, se deplasează, se întâlnesc, chiar şi la petreceri. 

Cu declaraţie pe proprie răspundere

Sunt mai multe excepţii în temeiul cărora românii vor putea circula noaptea. Concret:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. 

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. Raed Arafat a precizat că declaraţia va putea fi una tipizată, pe care autorităţile o vor face publică, sau una scrisă de mână. 

Şcoli online, pieţe închise

Noile restricţii care vor fi valabile în România arată că şcolile şi grădiniţele îşi vor desfăşura activitatea ONLINE. În schimb, "creşele şi after school-urile rămân deschise", a precizat Arafat.

Totdată, prin noul HG s-a decis ÎNCHIDEREA "pieţelor agroalimentare în spaţii închise, a târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor". Pot funcţiona în continuare pieţele agroalimentare "în zonele publice deschise cu respectarea normelor de protecţie sanitară". 

O restricţie importantă clarificată prin noua hotărâre de Guvern este legată de funcţionarea teraselor. Mai exact, terasele care au acoperiş şi două laturi ridicate (indiferent de material) se consideră spaţii închise. Aşadar, se vor aplica regulile privind funcţionarea cafenelelor şi restaurantelor în spaţii închise, în cazul acestora. Mai precis, în localităţile cu incidenţă de peste 3 la mia de locuitori vor fi închise.

În privinţa muncii, Guvernul a decis să ia măsuri mai stricte. Mai precis: Instituţiile publice, precum şi operatorii economici publici sau privaţi trebuie să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră. Atenţie: măsura din urmă este obligatorie acolo unde sunt peste 50 de angajaţi.