Inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 6 Oradea au încheiat verificările la o firmă profilată în producţia de alcool care s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscal către bugetul de stat chiar şi după ce, nu cu mult timp în urmă, îi fusese revocată din acelaşi motiv autorizaţia de antrepozit fiscal.

"În urma unei acţiuni de control desfăşurată în luna septembrie, inspectorii au găsit la firma verificată, în afara antrepozitului fiscal situat în apropiere de Oradea, o cantitate de 2.020 litri de băutură spirtoase, peste limita maximă prevăzută de lege, iar din stocul de alcool etilic de 96,3% concentraţie lipsea o cantitate de 1.103 litri", a declarat BIHOREANULUI inspectorul şef adjunct DRAF 6 Oradea, Radu Igna, precizând că din aceste motive echipa de control a sesizat Parchetul Oradea. 

Concret, firma controlată nu desfăşura în mod legal niciun fel de activitate, având revocată autorizaţia de antrepozit fiscal, iar sediul acesteia era înschis şi căile de acces în hala de producţie sigilate în urma unui control anterior, efectuat în cursul verii.

La verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse după controlul iniţial, verificare făcută în septembrie, inspectorii Antifraudă au constatat că unul dintre sigiliile aplicate era modificat "din punct de vedere al integrităţii tehnice".

"În acest context, s-a procedat la desigilarea căii de acces în depozit, iar în interiorul acestuia au fost identificate patru recipiente pentru transportul lichidelor, cu capacitate de un hectolitru, fiecare conţinând aproximativ 500 de litri de băutură spirtoasă cu concentraţie volumică între 34% şi 48%, după cum aveau să indice ulterior analizele de laborator, precum şi trei cutii de banderole (n.r. – folosite la etichetarea sticlelor)", a explicat inspectorul şef adjunct al DRAF 6 Oradea.

În vară, când inspectorii au luat decizia sistării activităţii şi sigilării depozitului, în interiorul acestuia se afla un singur recipient din plastic, în care erau 1.103 litri alcool etilic, lichid incolor, astfel încât descoperirea a patru recipiente demonstra că firma a continuat să activeze în mod ilicit.

"Având în vedere faptul că societăţii i se comunicase anterior decizia prin care i-a fost revocată autorizaţia de antrepozit fiscal, operatorul economic verificat nu avea dreptul de a deţine în afara antrepozitului fiscal produse accizabile, respectiv băutură spirtoasă fără a fi marcată sau marcată necorespunzător", a spus Radu Igna. Echipa de inspectori a estimat prejudiciul cauzat bugetului la suma de 80.256 lei.

Pe de altă parte, în prima decadă a acestei luni, în perioada 8-10 octombrie, inspectorii DRAF 6 Oradea au desfăşurat şi o operaţiune denumită "Gustar", în urma căreia au identificat în punctele de trecere a frontierei Borş şi Petea (judeţul Satu Mare) trei autotrenuri ce transportau articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte sport, covoare şi unelte, fără documente legale de provenienţă, aduse din afara ţării pentru a fi comercializate pe piaţa neagră, fără plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Contravaloarea mărfurilor, care au fost reţinute spre confiscare, a fost de 57.696 lei.