La mitingul de marţi seară de la Oradea, preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, l-a atacat dur pe Băsescu şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să meargă duminică la referendum.

PDL, o sectă fanatică

"Vreau să vă spun de ce sunt în faţa dumneavoastă. Din două motive simple şi clare: primul este acela că împreună cu aceşti oameni, Victor Ponta, Daniel Constantin şi alţii am construit ceva foarte important pentru România. Am fost împreună în Opoziţie şi am rezistat atunci când era mai greu, când frica îi cuprinsese pe oameni, atunci când toate pârghiile puterii erau în mâna acestei secte fanatice, conduse de Băsescu, care luptă şi azi împotriva poporului român şi care se numeşte PDL", a început Crin Antonescu, stârnind huiduieli la adresa preşedintelui suspendat.

Preşedintele interimar şi-a explicat prezenţa pe scena de la Oradea, într-un miting politic, şi datorită faptului că la întrunire s-au strâns reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Guvernului şi ai Parlamentului. "Ei vă reprezintă pe dumneavostră. De aceea sunt împreună cu ei, pentru că sunt împreună cu dumneavoastră", a spus acesta.

Jos masca

Antonescu a criticat, apoi, dorinţa PDL-iştilor de a boicota referendumul. "Astăzi, dragi compatrioţi, ultimele măşti au căzut, ultimele minciuni s-au spus. Acum 48 de ore, Traian Băsescu minţea cu bună ştiinţă spunând cu gura lui că trebuie să vină la vot toţi cetăţenii României, că i-ar fi ruşine să se întoarcă la Cotroceni la masa verde, că însăşi credibilitatea de ţară democratică a României trebuie apărată prin participarea cetăţenilor la referendum. Adevărat! După nici 48 de ore aruncă jos din disperare masca şi spune că nu mai are curajul de a se confrunta cu votul cetăţenilor. Le spune: Staţi acasă, mi-e frică de votul vostru. Iar eu vă spun: Veniţi şi votaţi, orice aţi vota!", a tunat Crin Antonescu.

"Traian Băsescu face încă un rău enorm României. Îl face pentru multă vreme, ţipând astăzi, la o săptămână înainte de alegeri, că va fi fraudă, strigând astăzi că a fost şi este o lovitură de stat. El face un rău enorm. Nu mie, nu lui Ponta, ci acestei ţări. Toată lumea în România ştie că o lovitură de stat nu se dă cu Parlamentul, cu hotărâri ale Curţii Constituţionale, nu se dă chemând oamenii la vot. O lovitură de stat se dă cu tancurile, cu armata", a spus şeful interimar al statului, subliniind că afirmaţiile lui Băsescu sunt nedemne şi concluzionând: "Nu există sfârşit mai jalnic pentru un om politic democrat! Îmi pare rău pentru Traian Băsescu!".

Întrerupt pentru un minute de scandările "Jos Băsescu!", Crin Antonescu a preluat ideea: "Mai jos de atât nu se poate".

Cu justiţia la mână

Preşedintele interimar a arătat că nu USL este cea care se ascunde de justiţie. "De 8 ani de zile Băsescu are justiţia pe care a vrut-o. De 8 ani de zile, Traian Băsescu face dosare, vorbeşte despre dosare, ameninţă cu dosare. Niciunul dintre noi nu s-a ferit din calea justiţiei", a spus Antonescu, precizând că alţii, precum Elena Udrea, Adrian Videanu, Sorin Blejnar, Emil Boc "sunt cei care încearcă în spatele lui Traian Băsescu - ţinut cu orice preţ la putere - să scape de mâna grea şi dreaptă a justiţiei".

Pe un ton vehement, Antonescu a avertizat că, deşi "nu înţelege democraţia unei ţări prin numărul de cătuşe ca Băsescu şi Macovei", "cine şi-a bătut joc de ţara asta furând banii de la gura copiilor voştri trebuie să plătească şi va plăti!".

Preşedintele interimar le-a transmis un mesaj şi liderilor europeni, prevestind dosare grele. "Vă asigur domnule Barosso, doamnă Merkel că după plecarea lui Băsescu, justiţia va face spectaculoase progrese în condamnarea corupţilor", a mai spus Crin Antonescu, acompaniat de o serie de scandări "Jos Băsescu!".

Miza pe "voinţa poporului"

Pe scena din Parcarea Independenţei, Antonescu a adus în discuţie şi condiţiile de validare a referendumului din 29 iulie, spunând că situaţia este una "grea şi nedreaptă". "S-au pregătit cele mai incorecte condiţii pentru ca, în ciuda votului a milioane de oameni, Traian Băsescu să rămână la putere. Suntem în situaţia frustrantă, scandaloasă, nedemocratică în care un om, teoretic şi cu zero zoturi - pentru că şi-a alungat de la urne toţi susţinătorii - să-şi bată joc de votul a 6-7-8 milioane de oameni şi să revină la putere!".

De aceea, românii au fost îndemnaţi să iasă la vot. "În faţa unei asemenea situaţii trebuie să fim calmi, să avem înţelegerea importanţei pe care fiecare dintre noi o are şi să venim la vot, în aşa fel încât toată lumea să tacă în faţa voinţei poporului român, toată lumea să respecte dorinţa cetăţenilor României de a începe o viaţă nouă, fără şi după Traian Băsescu, fără şi după clica lui", a rostit preşedintele interimar în aplauzele publicului.

El a spus că dacă în 1989 românii şi-a câştigat libertatea cu sânge, pe 29 iulie 2012 trebuie să-şi dea doar votul. "Să ne dovedim o naţiune demnă, care-şi decide soarta prin prezenţă, nu prin absenţă, şi să-i convingem pe toţi compatrioţii noştri că în mâna fiecăruia dintre noi, în voinţa fiecăruia dintre noi stă prezentul şi viitorul acestei ţări", a spus Antonescu, încheindu-şi discursul în aplauzele mulţimii, cu cuvintele: "Duminica viitoare vom fi liberi, prin votul nostru! Vă mulţumesc, Doamne ajută, victorie!".