Anul care vine nu va fi unul tocmai strălucit pentru şoferi. Pe lângă faptul că se scumpeşte asigurarea obligatorie cu până la 30%, intră în vigoare şi noul cod rutier, potrivit căruia reînnoirea permisului de conducere se va face doar după un control medical în prealabil.

Potrivit rtv.net, asigurarea obligatorie (RCA) se scumpeşte din ianuarie de la 8 până la 30%, astfel că până şi cea mai ieftină asigurare va costa cu 110 lei mai mult decât în prezent.

În plus, din 19 ianuarie 2013, va intra în vigoare noul Cod Rutier, conform căruia mopedele sunt considerate autovehicule, iar conducătorii lor vor avea nevoie de permis pentru a le conduce din categoria AM, ce poate fi obţinut şi de persoanele care au împlinit 16 ani. Pentru a-l obţine, doritorii vor susţine o probă teoretică şi una practică de verificare a aptitudinilor în poligoane special amenajate.

O altă noutate este, tot din 19 ianuarie, faptul că reînnoirea permisului de conducere se va face doar după un control medical prealabil. Dacă până acum şoferii puteau "fenta" analizele, prelungindu-şi permisul cu câteva zile înainte să expire, invocând diverse motive, acest fapt nu se va mai putea întâmpla. Orice prelungire va fi făcută doar până la data la care ar fi expirat primul şi nu cu încă un ciclu de 10 ani, cum e acum, astfel că, dacă permisul este valabil şi se solicită preschimbarea, noul permis va fi un duplicat şi va avea aceeaşi valabilitate.

Pentru categoriile A, B şi subcategoriile lor (AM, A1, A2, B1), valabilitatea permisului va fi de 10 ani, iar pentru şoferii profesionişti (respectiv pentru categoriile C, C1, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE), valabilitatea va fi de 5 ani.

De precizat că vechile permise, eliberate înainte de data intrării în vigoare a noii legi, deci inclusiv din 18 ianuarie 2013, rămân valabile până la expirarea perioadei lor de valabilitate.

Pe de altă parte, din ianuarie şi bicicliştii pot fi amendaţi, dacă încalcă legile de circulaţie. Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, bicicliştii vor circula numai pe pista respectivă, în caz contrar pot fi amendaţi cu 6 până la 8 puncte de amendă.