Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat marţi seară că MAI a încheiat un protocol cu Patriarhia Română, care prevede, între altele, că pâinea binecuvântată (prescura) şi Lumina de Înviere vor fi duse credincioşilor cu sprijinul forţelor MAI, adică poliţişti dar şi jandarmi ori angajaţi ai ISU.

"MAI a semnat un acord cu Patriarhia Română. Vom sprijini Patriarhia la împărțirea Paștilor și a luminii de Înviere oamenilor", a spus Vela, potrivit HotNews.ro.

Practic, românii vor putea ieși din case pentru a merge până la biserici, în locuri special amenajate, pentru a lua Paști. 

"Între BOR si MAI s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, între 7 și 17 în toate parohiile din patriarhia română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, exact ca la magazinele comerciale. În declaraţia pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea "pentru ridicarea Sfintelor Paşti" şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă a persoanei respective", a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, pentru cei bolnavi și pentru persoanele peste 65 de ani, paștele va fi distribuit la domiciliu, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paști, cu respectarea măsurilor de protecție. 

Vela a mai spus că distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20. 

„Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomerației, păstrând restricția de maximum 3 persoane", a mai spus Vela.

El a mai precizat că angajații și voluntarii organizatori vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.

”Echipajele care acționează în posturile fixe (pe drumuri naționale) sau la punctele de frontieră vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic sau persoanelor care tranzitează frontiera. În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă, cu ajutorul personalului Ministerului de Interne, de la centrele episcopale la Parohiile din zonele carantinate”, a mai arătat ministrul.

"În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sf. Lumina în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie”, a mai spus Vela.

Vezi mai jos discursul integral!

UPDATE: La loc comanda!

După o zi de "fierbere" în care numeroase voci, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, au denunţat protocolul încheiat marţi de MAI cu Biserica Ortodoxă, privind distribuirea Paştilor şi a Luminii de Înviere, ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, corectarea acestor măsuri, în urma unei discuţii cu Patriarhul Daniel. În esenţă, oamenii nu mai sunt invitați să iasă din case pentru a merge după Paști și polițiștii și alți angajați ai MAI nu mai sunt deloc implicaţi în transportul și distribuirea Luminii Sfinte, Paştile urmând să fie distribuite  de angajaţi şi voluntari.

Detalii în articolul ”Scandal pe "lumină". Preşedintele Klaus Iohannis le cere lui Orban şi lui Vela să anuleze acordul cu Biserica Ortodoxă (VIDEO)