Premieră naţională la Filarmonica de Stat Oradea, unde spectacolul-concert „A csodák esztendeje - Anul miracolelor”, dedicat poetului Ady Endre, va face vineri, 28 februarie, cu începere de la ora 19, o incursiune sonoră prin muzică şi poezie în universul poetului, la 101 ani de la trecerea în nefiinţă a acestuia.

Muzicianul Miklós Orbán semnează conceptul evenimentului, ca urmare a unei îndelungate cercetări a operei lui Ady Endre. Spectacolul este unul de autor „intens vizual, profund liric, impetuos şi tandru sonor” ce îşi propune să transmită „incandescenţa iubirii, temeri şi regăsiri topite în sunet, cuvinte aşternute acum mai bine de un secol, cuvinte în noi, cuvinte pentru cei ce vor fi”, „o alchimie a cuvântului rostit ce transcende timpul”, se precizează într-o informare transmisă de organizatori.

Artişti talentaţi

“A csodák esztendeje – Anul miracolelor” este pus în scenă aşadar de Miklós Orbán, compoziţie, chitară, voce, acompaniat de mai mulţi muzicieni: Călin Pop la chitară, Cristi Moldoveanu – keyboard, Mark Mihele, chitară bas, Alina Orbán şi Bogdan Bodiş Adam la pian, Liviu Buţiu, vioară şi Alin Răsădean – acordeon, cu participarea extraordinară a actorului Sebestién Hunor de la Teatrul Szigligeti, Oradea. Ilustraţia video este semnată de Krisfalusi Noémi, iar de sunet răspunde Simó Zsolt.

Orădeanul Miklós Orbán (foto) este muzician autodidact de rock progresiv, compozitor şi instrumentist, la percuţie şi chitară. De-a lungul timpului a realizat numeroase proiecte, turnee în ţară şi peste hotare şi a înfiinţat alături de alţi muzicieni trupe precum Play Off, King B, Pe cont propriu, Neurotica şi a cântat alături de numeroşi artişti, bunăoară Vlad Spătar, AG Weinberger, Marius Pop, Dutka András, Joe Balogh, Horváth Mircea Lászlo, Balogh Bandi, Mihai Breazu, Vladimir Săteanu. Este profesor de tobe şi chitară în Oradea.

Omagiu poetului, la 101 ani

Ady Endre este considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX și ai literaturii maghiare. Printre temele abordate se regăsesc dragostea, moartea, religia, banii, războiul. Volumul „Új versek” reprezintă o adevărată piatră de hotar în literatura maghiară, dar adevăratul succes vine odată cu al patrulea său volum, „Vér és arany”. Ady Endre nu a fost cunoscut doar ca poet, ci și ca jurnalist. Astfel, o mare parte din poeziile și eseurile sale apar începând cu 1908 în primul număr al revistei literare Nyugat, al cărei colaborator va rămâne până când se stinge din viaţă, în 27 februarie 1919, la Budapesta.

Spectacolul “A csodák esztendeje – Anul miracolelor” este un omagiu adus poetului la 101 ani de la trecerea în nefiinţă a acestuia. În foaierul Filarmonicii va fi disponibil pentru achiziţionare CD-ul omonim dedicat memoriei lui Ady Endre.

Preţul biletelor la spectacolul-concert este unul modic, de 30 lei, acestea se pot obţine la casieria Filarmonicii de Stat Oradea, din strada Moscovei nr. 5, precum şi cu o oră înainte de concert.