Sala de jocuri sportive a Universităţii din Oradea s-a umplut, luni dimineaţă, de lume dornică să marcheze debutul anului universitar. Ca în fiecare an, conducerea Universităţii a organizat o ceremonie la care au fost invitate oficialităţile locale.

Astfel, la prezidiu au stat, pe lângă rectorul Cornel Antal, prefectul Gavrilă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle, viceprimarul Oradiei Gheorghe Carp, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor Ioan Lucian, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Ioan Mintaş şi directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor Constantin Badea.

Totodată, studenţii din anul I au avut-o ca reprezentantă în prezidiu pe Laura Sabău, tânăra care în acest an a obţinut cea mai mare medie la examenul de Bacalaureat din Bihor - 9,95 - şi care acum este studentă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Psihologie, a Universităţii orădene.

Nu avem laboratoare profi, dar avem oameni inteligenţi

În discursul său, rectorul Cornel Antal a vorbit despre modificările pe care le-a adus anul nou universitar - mai puţine facultăţi, un alt mod de organizare prin dispariţia catedrelor şi înfiinţarea a 47 de departamente didactice -, dar şi despre bucuria de a avea Universitatea pe locul 19 din cele aproximativ 100 de universităţi incluse în primul clasament oficial al instituţiilor de învăţământ superior din România. "La Universitatea din Oradea nu avem laboratoare performante, dar există oameni cu o inteligenţă deosebită. Ca rector, am datoria să-i identific şi să creez pârghiile necesare pentru a-i recompensa", a spus Antal.

Rectorul i-a îndemnat pe studenţii orădeni să nu uite să fie recunoscători faţă de părinţii lor, care s-au sacrificat pentru ca ei să aibă acces la educaţie. "Încercaţi în viaţa de studenţi şi apoi profesională să fiţi cei mai buni", le-a zis Cornel Antal tinerilor.

Universitatea din Oradea are în acest an circa 22.000 de studenţi, din care aproximativ 5.500 sunt boboci la studiile de licenţă, masterat şi doctorat.

Oradea, un oraş mare doar dacă are Universitate puternică

În timp ce prefectul Ghilea a vorbit despre consolidarea Universităţii prin inteligenţa cadrelor didactice şi spiritul studenţilor, preşedintele CJ Radu Ţîrle a spus că Universitatea aduce din ce în ce mai multă cinste judeţului. "A venit vremea să se bată studenţii din alte ţări să vină la Oradea", a spus Ţîrle.

Primarul Ilie Bolojan a lipsit de la eveniment, scuzându-se că este plecat în străinătate, însă Primăria a fost reprezentată de vicele Gheorghe Carp. "Sunt foarte mândru din două motive: că sunt viceprimar într-un municipiu care are o Universitate ca a voastră şi că sunt membru al acestei comunităţi", a spus Carp. Apoi, viceprimarul a spus că municipalitatea îşi doreşte ca Universitatea să crească, "pentru că niciun oraş n-a ajuns mare fără o Universitate puternică".

Preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, a stârnit prin discursul său zâmbetele celor prezenţi. Nu pentru că ar fi vrut, însă, să fie amuzant, ci din princina unei greşeli. Ioan Lucian a vorbit despre parteneriatul încheiat de FPB cu "Facultatea de Ştiinţe Socio-Economice" a Universităţii din Oradea, facultate ce nu există, în realitate parteneriatul fiind încheiat cu Facultatea de Ştiinţe Economice.

Gimnastică şi nai, succes garantat

Pentru că pe 5 octombrie se sărbătoreşte la nivel mondial Ziua Educaţiei, Universitatea din Oradea a marcat luni şi acest moment. Astfel, un număr de 36 de cadre didactice de la toate facultăţile orădene au primit câte o diplomă de merit şi o garoafă, drept semn de apreciere pentru activitatea lor.

Apoi, cei prezenţi au participat la un moment artistic. Prinţesa naiului, Oana Lianu, totodată cadru didactic al Universităţii, a cântat, iar sportiva Andrada Anton, studentă în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi multiplă campioană naţională la gimnastică ritmică, dar premiată şi la alte concursuri internaţionale, a prezentat un număr. La final, gimnasta a prezentat chiar pe o melodie cântată de Oana Lianu, spre plăcerea audienţei.

Află ce modificări s-au petrecut în mediul universitar din articolul "An nou, reguli noi: Ce schimbări aduce noul an universitar"