Studenţii orădeni se întorc în facultăţi. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a deschis joi anul universitar 2015-2016, iar ceremonia s-ar putea să fi fost ultima cu el în această funcţie. Acest an este unul al alegerilor la Universitate, ce vor culmina în primăvară cu votul pentru următorul rector al instituţiei.

Ceremonia a fost programată în sala polivalentă a Universităţii şi i-a avut ca invitaţi în prezidiu pe prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, primarul Oradiei Ilie Bolojan şi episcopul ortodox PS Sofronie. De asemenea, în sală au fost prezenţi parlamentari de Bihor, şefi de instituţii şi, bineînţeles, profesori, studenţi şi părinţi. Faţă de alţi ani, studenţii au fost mai numeroşi, dar în schimb au fost mai puţini profesori universitari, absentând chiar şi dascăli ajunşi la pensie care au fost anunţaţi că vor fi premiaţi, simbolic, pentru contribuţia adusă facultăţilor.

Protest paşnic

Cu un sfert de oră înainte de debutul ceremoniei, o mână de studenţi orădeni, reprezentanţi ai asociaţiilor din campusul universitar, s-au aşezat în faţa intrării din sala polivalentă cu două bannere în mâini. Mesajele pe care le-au afişat ei au fost "Oradea - Universitate liberă de plagiat!" şi "Universităţi "curate" şi bine finanţate", demersul lor fiind similar cu al altor studenţi din ţară.

"Protestăm pentru subfinanţarea învăţământului superior şi pentru faptul că în ultimii ani există un curent destul de mare în ceea ce priveşte plagiatul şi lipsa de integritate academică a cadrelor didactice", a precizat Marius Deaconu, reprezentant al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi unul dintre studenţii protestatari. Tinerii au precizat că, în privinţa plagiatului, nu fac referire la vreo persoană anume, ci la problema generală a furtului intelectual, prea des întâlnită în universităţi.

Protestul studenţilor a fost unul paşnic, aşa că profesorii care au trecut pe lângă ei nu le-au reproşat nimic, ba chiar unii i-au lăudat pentru că nu sunt pasivi.

Universitatea în cifre

În cadrul ceremoniei, primul discurs l-a ţinut rectorul Constantin Bungău, care a prezentat cifrele care caracterizează Universitatea în acest an: peste 19.000 de studenţi la toate formele de studiu (licenţă, masterat, doctorat, studii postuniversitare sau de pregătire psihopedagogică), din care 14.727 la studii de licenţă, masterat şi doctorat. "Boboci sunt 3.306 la studii de licenţă, cu 3,6% mai mulţi decât anul trecut, şi 1.433 la studii de masterat", a precizat rectorul.

Cele 15 facultăţi orădene au 96 de specializări de licenţă, 64 de programe de masterat şi 11 domenii de doctorat, în care sunt 1.290 de posturi didactice, din care 351 vacante. Universitatea numără în acest an 514 angajaţi nedidactici şi 939 de cadre didactice titulare, din care 125 profesori universitari, 192 conferenţiari, 422 lectori sau şefi de lucrări şi 200 asistenţi. Numărul titularilor este mai mic decât anul trecut cu 125.

"Numai ieri (n.r. miercuri) din păcate am semnat 92 de decizii pentru desfacerea contractelor de muncă. Să ştiţi că nu este o bucurie pentru mine, rolul meu este de a crea locuri de muncă, nu de a le desfiinţa", a spus Constantin Bungău, în faţa invitaţilor săi.

28 din 120

Rectorul n-a intrat în detalii, însă cei 92 de foşti universitari sunt cadre didactice fără doctorat. Legea Educaţiei prevede că din 30 septembrie 2015 în universităţi nu mai pot preda ca titulari cadrele didactice care nu au diplomă de doctori, la Universitatea din Oradea fiind în această situaţie 120 de asistenţi sau lectori universitari.

Miercuri, chiar în ziua cu pricina, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului le-a dat universităţilor şansa să-i păstreze, cu condiţia să primească votul Senatului universitar. Drept urmare, miercuri, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a convocat o şedinţă a executivului universitar, iar facultăţile orădene au transmis lista cadrelor didactice fără doctorat pe care doresc să le păstreze. Potrivit unor surse neoficiale ale BIHOREANULUI, facultăţile i-au propus pentru păstrare doar pe cei care sunt înscrişi la studii de doctorat şi care nu ar provoca modificări în statele de funcţii ale facultăţilor, dat fiind că acestea au fost deja aprobate de Senatul universitar şi, potrivit legii, nu pot fi modificate în timpul anului universitar.

Astfel, doar 28 de universitari au fost propuşi pentru păstrarea ca titulari, toţi primind votul senatorilor Universităţii. Pentru ceilalţi 92, rectorul Bungău a semnat deciziile de desfacere a contractului de muncă.

La ceremonia de joi, Bungău a mai spus că în total, Universitatea are 1.453 de angajaţi. "Eu zic că nu suntem mulţi. 16 studenţi la un cadru didactic titular este o medie optimistă", a spus rectorul. Şeful Universităţii şi-a lăudat colegii spunând şi că au atras în ultimii cinci ani 10 milioane de euro prin proiecte de cercetare şi că în curând vor pune în funcţiune noi laboratoare moderne, dotate cu aparatură de ultimă tehnologie în valoare de 2,2 milioane euro.

Final... cu cântec

Următorul discurs l-a ţinut preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, care a vorbit despre colaborarea dintre puterea legislativă a instituţiei şi cea executivă, reprezentată de rector, prorectori şi decani. "Este nevoie să înţelegem că Universitatea trebuie să servească dezvoltarea societăţii", a mai spus preşedintele Senatului.

Fiecare oficial a luat apoi cuvântul, lăudând Universitatea şi urându-i zile bune. De asemenea, au adresat un cuvânt de bunvenit bobocilor şi doi reprezentanţi ai studenţilor orădeni.

Decanii facultăţilor orădene au înmânat apoi carnetele onorifice bobocilor admişi pe primele locuri, iar Bungău şi Curilă au oferit câte o diplomă omagială celor 11 cadre didactice care au ieşit la pensie în anul universitar trecut.

Finalul ceremoniei a aparţinut corului Facultăţii de Arte, care a interpretat câteva melodii, aplauze intense primind soţii Florina şi Florin Mariş-Hinsu, care au cântat împreună melodia "My way".

Mulţimea de oameni s-a îndreptat apoi spre campusul universitar, bobocii fiind curioşi să-şi afle orarul şi să-şi cunoască profesorii şi colegii. Cel mai probabil vor avea ocazia abia de luni începând...