La Universitatea din Oradea a debutat, oficial, luni anul universitar 2012-2013. Sala de jocuri sportive s-a umplut de cadre didactice şi studenţi, majoritatea boboci. De asemenea, în sală au fost prezenţi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang, deputatul Ioan Sorin Roman, directorul adjunct al AJOFM Daciana Nica, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor Daniel Negrean şi fostul rector Cornel Antal.
Universitate cu imn
Debutul noului an şcolar a fost primul în care Universitatea din Oradea are o altă structură a conducerii, în care rectorul nu mai prezidează Senatul, iar acest for e format exclusiv din persoane fără alte funcţii de conducere executivă.
Rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului Sorin Curilă, primarul Oradiei Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Ioan Micula, prorectorul Sorin Şipoş şi preşedintele studenţilor Răzvan Tau au intrat în sală pe o compoziţie muzicală a asistentului universitar Ovidiu Iloc, creaţie propusă a deveni imnul instituţiei.
La îndemnul rectorului Constantin Bungău, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria primului rector Teodor Maghiar, înmormântat cu o zi înainte. Bungău a vorbit apoi despre poziţia Universităţii orădene la ora actuală, spunând că "e remarcabil şi onorant pentru noi să ne aflăm printre primele 20 de universităţi din ţară".
Economiştii, cei mai mulţi
Rectorul a prezentat şi cifrele care caracterizează Universitatea anul acesta: 5.046 de studenţi în anul I, din care 3.496 la studii de licenţă şi 1.550 la masterat. Facultatea cu cei mai mulţi boboci este cea de Ştiinţe Economice, 828 la număr, urmată de Protecţia Mediului (667) şi de Ştiinţe Socio-Umane (631).
La Medicină şi Farmacie sunt 479 de studenţi noi, la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei 371, la Inginerie Managerială şi Tehnologică 349, iar la Geografie, Turism şi Sport 344. Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării are 250 de studenţi în anul I, cea de Drept 214, acelaşi număr de boboci fiind şi la Facultatea de Ştiinţe.
La Litere sunt 188 de studenţi în anul I, la Inginerie Energetică şi Management Industrial 170, la Construcţii şi Arhitectură 119, iar la Arte 112. Cei mai puţini boboci îi are Facultatea de Teologie Ortodoxă, 110 la număr.
"În prezent Universitatea din Oradea, prin numărul mare de studenţi şi cadre didactice, este un veritabil concurent în domeniul studiilor universitare din Regiunea de Nord - Vest, şi nu numai, fapt care ne obligă să luăm toate măsurile pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a facilităţilor pentru studenţi", a mai spus rectorul Constantin Bungău.
În mâinile universitarilor
În discursul său, preşedintele Senatului Sorin Curilă a pus accentul pe concurenţa care există astăzi între universităţi, datorită Legii Educaţiei, care asigură finanţare mai mare universităţilor aflate în capul clasamentului naţional. "E de datoria noastră să găsim o cale ca Universitatea din Oradea să conteze ca universitate de prim rang", a spus Curilă.
În ceea ce-l priveşte, primarul Ilie Bolojan a afirmat că se bucură că strategia Universităţii de dezvoltare urmăreşte creşterea calităţii actului educaţional. "De modul în care Universitatea îşi va face treaba ţine dezvoltarea acestui oraş", a spus edilul. Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a atras atenţia că de universitari depinde prestigiul instituţiei, iar subprefectul Cristian Bitea şi-a exprimat încrederea că "deşi e un moment în care anul universitar începe fără prezenţa omenească a rectorului fondator Teodor Maghiar, veţi găsi resursele necesare pentru a consolida rolul şi locul Universităţii".
După discursurile oficialilor, fiecare decan a înmânat un carnet de student simbolic pentru studenţii cu cele mai mari medii de la fiecare facultate. În final, după un moment artistic susţinut de studenţii de la Muzică, universitarii s-au mutat la Biblioteca Universităţii, unde a avut loc vernisarea unei expoziţii cu imagini ce reprezintă Academia de Drept din Oradea de-a lungul timpului.