Directorul OTL a declarat joi că, în premieră, în 2011, operatorul de transport local a accesat fonduri europene pentru diferite proiecte, în valoare totală de 2,5 milioane de euro.

Printre acestea se numără amenajarea laboratorului de cercetare mecatronică, prin care se vor putea efectua mentenanţa şi chiar unele reparaţii ale tramvaielor OTL, dar şi cel de introducere a sistemului de E-ticketing în oraş.

Fiind parteneră într-un proiect european cu oraşul Miskolc din Ungaria, societatea va beneficia de fonduri în valoare de 250.000 de euro pentru introducerea sistemului de călătorie cu carduri electronice în loc de bilete şi abonamente. "Proiectul este în curs de implementare şi va permite cunoaşterea cu exactitate a numărului de călători pe un anume tramvai sau autobuz, iar aşa vom putea determina optimizarea unor trasee şi evitarea aglomeraţiilor", a spus Csuzi Istvan.

Directorul OTL a precizat că trecerea pe sistemul electronic, folosit în oraşe precum Cluj şi Timişoara, nu va influenţa preţul călătoriilor în transportul public.

În cadrul aceleaşi conferinţe de presă, Csuzi a menţionat că pentru anul 2012 una dintre priorităţi este realizarea unei bucle la intersecţia dintre strada Primăriei, Bulvardul Decebal şi Calea Aradului.

"Acolo trebuie să realizăm macazul fiindcă dacă Piaţa Unirii se reabilitează şi va fi închisă traficului, zona Ioşia riscă să devină izolată transportului cu tramvaie. De aceea, după ce vom face bucla aceea, vom putea realiza trasee din Ioşia, prin Decebal", a explicat directorul OTL. De asemenea, tot anul viitor, operatorul de transport public doreşte să reabiliteze linia dintre Colegiul Emanuil Gojdu şi Primărie.

De asemenea, OTL este în fază de discuţii pentru fabricarea de autobuze de mărime medie chiar la Oradea. "Au existat unele discuţii cu reprezentanţii Fabricii de Autobuze Maghiare, care realizează şi Ikarusz, pentru fabricarea unor autobuze, al căror montaj ar putea fi realizat în proporţie de 40% la Oradea", a spus Csuzi.

În prezent, societatea are un parc de 42 de autobuze, mărcile Mercedes, Volvo şi Solaris. În acest an, au fost vândute la licitaţie cu 7.500 de lei bucata cele 9 autobuze Ikarusz, vechi de peste 20 de ani.