Pe fondul crizei de Euthyrox (un medicament utilizat de cei cu afecțiuni tiroidiene), Ministerul Sănătății anunță că, săptămâna următoare, respectiv în perioada 13-14 aprilie, vor fi livrate în țară peste 100.000 de cutii.

„Având în vedere disponibilitatea scăzută a medicamentului Euthyrox pe piața din România, la solicitarea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România au avut întâlniri cu reprezentanții companiei producătoare, cu distribuitorii en-gros și reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor. Astfel, compania producătoare a anunțat că, în depozitele din România au fost aduse în data de 31 martie 2020, un număr de 140 122 cutii de Euthyrox 100 mcg. Dintre acestea, 54 240 cutii au fost deja distribuite. În 13/14 aprilie 2020 vor fi livrate alte 77 499 cutii de Euthyrox 50 mcg și 59 315 cutii de Euthyrox 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania”, arată comunicatul.

De asemenea, ministerul face un apel către pacienți să nu facă stocuri de medicamente și să nu le utilizeze fără acordul medicului curant, adresând, totodată, rugămintea către farmacii de a elibera aceste produse numai pe baza prezentării documentelor medicale.

Euthyrox este unul dintre cele mai utilizate medicamente în controlul afecțiunilor tiroidiene în România, având ca substanță activă levotiroxină sodică, un hormon de substituție tiroidiană.

Încă din luna februarie, tot mai mulți pacienți au reclamat lipsa acestui medicament din farmaciile din România, criză care s-a agravat pe fondul pandemiei de coronavirus.

De altfel, la fel ca alte medicamente necesare bolnavilor cronici, Euthyrox se află aproape în permanență pe lista cu medicamente lipsă a Ministerului Sănătății.