Compania low-cost Blue Air va opera, începând din aprilie 2017, curse săptămânale pe relaţia Oradea - Constanţa şi retur, a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea.

Introducerea noului zbor intern este meritul Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR), care a colaborat pentru realizarea conexiunii dintre Oradea şi Constanţa cu Asociaţia Litoral Delta-Dunării şi Blue Air.

"Introducerea de noi zboruri interne face parte din strategia de atragere a turiştilor în Oradea - Băile Felix pe care Asociaţia o are în implementare. Deschiderea acestei noi rute este o premieră, în ultimii 25 de ani singurul zbor direct intern fiind cel către Bucureşti", se precizează în informarea municipalităţii.

Prima cursă Oradea - Constanţa a fost programată pe 27 aprilie 2017. Cursele între cele două destinaţii vor fi săptămânale şi vor fi deschise pe parcursul tuturor celor patru sezoane ale anului.

"Noua conexiune este extrem de importantă pentru dezvoltarea turismului, existând un potenţial de trafic în ambele direcţii, atât în perioada sezonului estival cât şi în perioada de extrasezon, Oradea putând deveni o destinaţie de city break, beneficiind de resursele apei termale, istoria oraşului şi de o agendă de evenimente atractivă", mai arată reprezentanţii municipalităţii.

Deocamdată, nu au fost anunţate preţurile biletelor. Orientativ, preţurile unui bilet pe cursa operată de Blue Air între Cluj şi Constanţa variază între 172 şi 472 lei în sezonul de vară, în funcţie de data călătoriei şi momentul rezervării biletului.

Discuţiile pentru introducerea noii conexiuni Oradea - Constanţa au început în 2015. "Pregătirea acestui proiect a început cu un an în urmă, când, alături de Asociaţia Litoral Delta-Dunării, am iniţiat discuţii concrete, pentru deschiderea de noi zboruri interne care să susţină dezvoltarea turistică, cu Tarom şi Blue Air. Apreciem şi ne bucurăm de cooperarea şi deschiderea conducerii Asociaţiei Litoral Delta-Dunării în acest proiect, şi ne bucurăm că începând din aprilie 2017, drumul spre litoralul românesc va fi mult mai scurt pentru cei din regiune, inclusiv Ungaria, la fel cum Oradea şi Băile Felix nu vor mai fi la 14 ore distanţă pentru cei care îşi doresc să ne viziteze", a declarat Mihai Jurca, preşedintele APTOR.

De asemenea, Jurca a mulţumit şi companiei Blue Air "pentru profesionalismul şi deschiderea de care au dat dovadă". "Suntem convinşi că vom putea colabora şi pentru dezvoltarea unui flux turistic pe zborul de Oradea-Torino pe care-l vor opera în curând de pe Aeroportul din Oradea", a mai spus acesta.

După cum se ştie, în luna ianuarie, directorul general al companiei aeriene, Gheorghe Răcaru, a anunţat în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor mai multor companii aeriene cu conducerea de atunci a CJ Bihor, respectiv a Aeroportului Internaţional Oradea, că ar putea opera o cursă directă Oradea - Torino.

Potrivit informării, în perioada următoare, "APTOR va începe discuţii cu agenţii de turism şi chiar hoteluri pentru a pregăti pachete turistice care să ţintească populaţia acoperită de Aeroportul Constanţa". Acest proiect este al doilea de acest gen iniţiat de APTOR pentru promovarea turismului în regiune.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a afirmat într-un interviu acordat BIHOREANULUI că a discutat cu Tarom despre introducerea unor curse spre Litoral, "dar preţurile ar fi prohibitive, 880 lei dus-întors". "A rămas o singură portiţă, să fie firme low cost şi pentru cursele interne", spunea Pasztor.