Comunicat de presă

Data: 29.12.2023

Anunţ de finalizare a implementării proiectului intitulat

Înființare și dotare Centru Comunitar Integrat în Comuna Drăgești, judeţul Bihor” – Comuna Drăgești,
Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Prioritatea de investiții 8.1

Subscrisa UAT comuna Drăgești, cu sediul în localitatea Drăgești, str. Principală nr. 64, județul Bihor, având cod fiscal 4784202, reprezentată legal prin Primar – Delia Farcaș în calitate de reprezentant legal  pentru proiectul „Înființare și dotare Centru Comunitar Integrat în Comuna Drăgești, județul Bihor”, respectiv în calitate de beneficiar a contractului de finanțare nr. 7150/08.10.2021, a derulat, începând cu data de 08-04-2020 proiectul mai sus menționat, realizat de comuna Drăgești, Cod SMIS 147048 în cadrul  Regio - Programul Operațional Regional (POR 2014-2020), Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 - „Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate, promovând incluziunea socială prin accesul la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”.

Proiectul a avut o  valoare totală de 867,978.15 lei, cu o finanțare nerambursabilă de 467.955,97 lei, din care 334.254,27 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională. Finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la Bugetul Național, în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management, prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în calitate de Organism Intermediar.

Scopul general al proiectului a fost creșterea numărului și calității serviciilor sociale, educaționale și de sănătate furnizate persoanelor afectate de sărăcie, excluziune socială, cu precădere persoanele din grupurile vulnerabile, respectiv pentru comunitatea romă.    

Obiectivele specifice realizate prin proiect

1. Îmbunătățirea accesului copiilor și familiilor la servicii de sănătate, protecție socială și educație pentru un număr de 1112 persoane din grupuri vulnerabile din comuna Drăgești. Investițiile propuse în centrul comunitar integrat permit evaluarea nevoii de servicii la nivel local și îmbunătățirea planificării și utilizării resurselor la nivel local, județean si național.

2. Crearea unei infrastructuri comunitare integrate prin realizarea unor lucrări de construcție, dotare și echiparea acesteia, asigurând conformarea la normele legale la finalul implementării proiectului.

Impactul proiectului

Proiectul a urmărit creșterea accesului persoanelor din categoria grupurilor vulnerabile la servicii medicale, de asistență socială și de educație, precum și impactul serviciilor furnizate asupra acestora, mai ales pentru a permite acestei categorii de persoane ieșirea din starea de vulnerabilitate. Serviciile oferite asigură prevenirea și rezolvarea eficientă a cauzelor ce determină: violența, sărăcia, sarcinile timpurii, bolile ce pot fi prevenite, lipsa accesului la prestațiile bănești, abandonul școlar etc. În majoritatea cazurilor, persoanele vulnerabile, în special copiii, se confruntă cu mai multe tipuri de lipsuri, motiv pentru care se impune o abordare intersectorială.

Proiectul de investiții a fost implementat în comuna Drăgești, cod poștal 417260. Data începerii proiectului este 08.04.2020, respectiv data finalizării fiind în 31.12.2023.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!