Şcolile vor fi închise vineri din cauza numărului mare de cazuri de gripă. Decizia a fost luată, miercuri, de Ministerul Educaţiei, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, şi vizează toate unităţile de învăţământ preuniversitar din ţară, după cum anunţă HotNews.ro.

Hotărârea a fost comunicată tuturor inspectoratelor şcolare, printr-un ordin semnat de ministrul Ecaterina Andronescu. "În data de 25 ianuarie se suspendă cursurile în toate unităţile de învăţământ. Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare până la sfârşitul semestrului, respectiv al anului şcolar, stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ şi comunicate Ministerului Educaţiei Naţionale", se arată în documentul care a ajuns la IŞJ Bihor.

Decizia suspendării cursurilor vine după ce specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic. În cazul în care va urma şi a treia săptămână cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă. 

"Ministerul Sănătăţii a informat astăzi Ministerul Educatiei Naţionale despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru data de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de 4 zile copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi", se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei. 

De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie şi centralizate de Direcţiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile pentru a achiziţiona suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin antigripal.

Ce trebuie să faci pentru evitarea gripei:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;

- Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;

- Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);

-  Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;

- Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

- Continuarea vaccinarii antigripale