Comunicat de presă

Data: 12.2023

Anunț finalizare proiect „EXTINDERE ȘI MODERNIZARE ȘCOALA CU CLASELE I-VIII, SAT GALOȘPETREU, COMUNA TARCEA”

Comuna Tarcea, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „EXTINDERE ȘI MODERNIZARE ȘCOALA CU CLASELE I-VIII, SAT GALOȘPETREU, COMUNA TARCEA”, cod SMIS 122967. Proiectul a fost finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 Investitiile în educație, și în formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, proiectul fiind încadrat în Obiectivul Specific 10.1 Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

Perioada de implementare a proiectului este 17.08.2016 – 31.12.2023.

Valoarea totală a proiectului este de 5,827,910.21 lei, din care 4.426.440,39 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din FEDR.

Obiectivul general al investiției care s-a atins prin implementarea acestui proiect este creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului în comuna Tarcea, județul Bihor.

Obiective specifice îndeplinite:

- Obiectivul specific 1: Reabilitarea funcțională a corpului C1 și dotarea cu mobilier școlar și echipamente IT. Acesta reprezintă infrastructura educațională a claselor I – VIII din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Galoșpetreu. Suprafața existentă a corpului C1, propusă pentru reabilitare este de 630,00 mp, lista spațiilor interioare cuprinzând 6 săli de clasă, având capacitatea pentru elevii previzionați la finalul perioadei de implementare, un laborator de informatică, sală profesorală, birouri adiministrative, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități și depozit pentru materialele didactice, holuri și antreuri. Prin dotarile propuse se urmărește, în mod special, creșterea gradului de accesibilitate la procesul de învățământ al persoanelor cu dizabilități, atât în ceea ce privește elevii actuali și viitori, părinții și tutorii, cât și corpul didactic;

- Obiectivul specific 2: Extinderea corpului C1 cu zonele aferente corpului de vestiare și sălii pentru activități sportive în suprafață de 336,45 mp și o terasă acoperită (acces curte) cu o suprafață construită de 11,75 mp, fiind propusă inclusiv dotarea sălii cu echipament sportiv. Spațiile interioare propuse pentru noua clădire sunt: sala pentru activități sportive, cabinet pentru profesorul de educație fizică și sport, vestiare, grupuri sanitare, depozit și coridor;

- Obiectivul specific 3: Construirea unui nou corp de clădire pe platforma existentă având suprafața propusă de 60,55 mp, cu rolul de a adăposti spațiile tehnice, respectiv centrala termică și depozitul pentru lemne;

- Obiectivul specific 4: Amenajări pentru protecția mediului, respectiv lucrări și acțiuni pentru aducerea la starea inițială și refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor prin reamenajarea spațiilor verzi și plantarea copacilor;

- Obiectivul specific 5: Obiectul conex este amenajarea incintei, respectiv reabilitarea curții interioare a școlii, compusă din alei pavate și carosabil, asigurarea iluminatului exterior cu stâlpi cu panou solar fotovoltaic care utilizează doar resurse regenerabile, reducând la zero cheltuielii de utilizare cu iluminatul perimetral și împrejmuirea obiectivului.

Rezultatele proiectului:

1. Reabilitarea, extinderea și dotarea Școlii Gimnaziale nr. 3 Galoșpetreu;

2. Realizarea condițiilor pentru o educație de calitate pentru participanții la procesul educațional: elevi și cadre didactice.

Impactul investiției la nivelul comunei Tarcea se reliefează prin creșterea calității educației prin asigurarea bazei materiale pentru desfășurarea procesului educațional la nivelul claselor I-VIII, inclusiv nivelul clasei pregătitoare. Proiectul a prevăzut reabilitarea și dotarea cu mobilier și echipamente IT a școlii, extinderea cu un corp nou având ca funcționalitate sala de educație fizică și sport și dotarea cu echipament sportiv. De asemenea, s-a achiziționat material pedagogic precum seturi complexe de dezvoltare psihomotrică concepute să intensifice abilitățile motrice, cognitive și sociale, seturi de pictură cu ajutorul cărora se poate aplica terapia prin pictură care facilitează exprimarea stărilor, sentimentelor și eliberarea încărcăturilor emoționale negative și echipamente specifice pentru tehnica olăritului și a modelajului. Acestea sunt activități terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor, iar produsul finit pe care-l realizează copiii contribuie la creșterea stimei de sine, stimulându-se latura creativă a copiilor. Totodată, s-a ridicat gradul de accesibilitate la procesul de învățământ al persoanelor cu dizabilități, atât în ceea ce privește elevii, cât și corpul didactic întrucât sunt prevăzute dotări prin care se pot transmite mesaje unei persoane cu dizabilității precum: plăcuțe informative cu gravuri în relief pentru fiecare încăpere: săli de clasă, grupuri sanitare, sala profesorală și imprimanta Braille în vederea transmiterii informațiilor către persoane cu deficit vizual, iar în vederea creșterii accesibilității la activități sportive a fost prevazută dotarea cu două scaune cu rotile- sport pentru persoane cu dizabilități.

Investițiile propuse optimizează oferta de educație în comuna Tarcea la nivel gimnazial, pentru a sprijini elevii în obținerea unor rezultate școlare mai bune și pentru a înlătura obstacolele din calea succesului educațional. Măsurile de intervenție au scopul de a elimina incidența fenomenului de părăsire timpurie a școlii, prin îmbunătățirea calității educației la nivelul instituțiilor de învățământ, prin acordarea de sprijin specific elevilor sau grupurilor de elevi aflați în risc de părăsire timpurie a școlii, ca urmare a semnalelor de avertizare timpurie primite.

(anunț publicitar)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!